Primaria NU stie cati oameni traiesc in blocurile cu bulina. Cum arata harta cladirilor expuse la cutremur, vazuta din spatiu
Desi se pregatesc sa intervina dupa un cutremur major, autoritatile nu stiu cate victime ar putea fi printre locuitorii din cladirile cu bulina din Capitala.
Intr-un raspuns oficial, Primaria recunoaste ca nu stie cati oameni stau in aceste blocuri si case expertizate deja.
S-au apucat sa-i numere un grup de studenti voluntari care au gasit in doar 100 de cladiri peste 4.000 de suflete. Si mai au de numarat peste 2.000 de imobile.
Asa ar arata Bucurestiul, daca bulinele de pe cladirile cele mai expuse la cutremur s-ar vedea din spatiu.
Cativa studenti de la Facultatile de Geografie si Arhitectura au facut un proiect, numit Alert, in care au reusit ce nu au reusit autoritatile - sa numere cati oameni sunt in aceste mii de imobile subrezite de timp si pe care statul nu reuseste sa le reconsolideze decat intr-un ritm de melc: unul pe an.
Alarmant este ca in doar 120 de cladiri, cate a cuprins pana acum inventarul lor, locuiesc peste 4.000 de persoane.
Ioana Nenciu, urbanist, coordonatorul proiectului Alert:
''Chestionarul nostru include date si daca acea cladire are elemente tehnice nefunctionale, este racordata la utilitati publice - unele chiar nu mai sunt.
Sau daca sunt apartamente cu datorii peste 6 luni pentur ca este foarte important sa vedem daca locatarii respectivi au posibilitatea sa plateasca si sa intre in programul de consolidare sau nu"
Pe langa Clasele de risc, alte aproape 1700 de case si blocuri sunt in Clase de urgenta - adica expertizate dupa normative de constructii in vigoare inainte de 1992, si despre care nu mai vorbeste nimeni.
Ioana Nenciu, urbanist, coordonatorul proiectului Alert
"Acestea, dupa noul normativ nu au fost incadrate in clasa de risc 1, 2, 3 sau 4.
Reporter: "Dar clasele de urgenta de atunci ce insemnau?"
Ioana Nenciu: "Urgenta 1 insemna interventie in 1-2 ani, Urgenta 2 - pana la 5 ani.
Cei cativa voluntari care au facut acest inventar cauta acum finantare ca sa duca proiectul la bun sfarsit.
Intr-un raspuns pentru PROTV, Primaria recunoaste ca nu stie cate persoane locuiesc in cladirile vulnerabile, dar ca a numarat peste 21.000 de apartamente.
Dan Lungu, profesor de siguranta constructiilor, UTCB: "E bine ca ne pregatim pentru dupa cutremur, dar numarul de raniti e de regula de 10 ori mai mare ca numarul de victime (morti n.a).
De regula la marile cutremure dar nu avem cum sa nu ne gandim ca daca se intampla ceva, lucrurile asta se intampla in casele astea care sunt expertizate verificate, despre care stim - iar dumneavoastra atiu vedea acum cum arata stalpii astia - e nisip"
Iar o alta problema ignorata de autoritati este cea a cladirilor cu bulina aflate in zonele aglomerate sau langa cladiri structural sanatoase pentru ca prabusirea acestora ar putea antrena nu doar victime in interior ci si printre trecatori.
In ultimii 15 de ani statul a reconsolidat doar 26 cladiri din cele 600 considerate Pericol Public si Clasa 1 Risc Seismic.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, victime, cutremur, cladiri, bulina rosie,
Dată publicare:
01-11-2016 18:41