Cladirile cu bulina rosie din Capitala le dau idei bizare politicienilor. "Sa le daramam si sa facem blocuri mai inalte"

Dată publicare: 26-09-2016 18:34
Dată actualizare: 29-09-2016 07:21


La doua zile dupa cutremurul cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter produs la noi, apar diverse solutii pentru zecile de mii de romani care traiesc in case si blocuri cu bulina rosie.

Politicianul Marian Munteanu, de exemplu, a propus daramarea acestor imobile si inlocuirea lor cu unele noi, cu apartamente in plus, pe care autoritatile sa le vanda si sa-si recupereze banii. Numai ca specialistii nu sunt convinsi de aceasta initiativa, mai ales ca multe imobile sunt valoroase din punct de vedere arhitectural. Oficialii trebuie insa sa vina urgent cu o strategie care sa rezolve aceasta problema grava.

In Romania exista aproape 800 de cladiri care risca sa se prabuseasca in cadrul unui cutremur puternic. Jumatate din ele sunt in Bucuresti. Dintre acestea, aproape 200 reprezinta pericol public, iar alte 200 sunt incadrate in clasa 1 de risc seismic.

In Bucuresti, doar 26 dintre aceste imobile periculoase au fost consolidate. Politicianul Marian Munteanu crede ca cea mai rapida si ieftina solutie ar fi demolarea si inlocuirea lor cu altele mai inalte.

"Propunerea noastra este sa le demolam si in locul lor sa ridicam blocuri mai inalte cu o treime. Dupa vanzarea unitatilor locative suplimentare, am avea bani sa finantam lucrarile", a declarat Marian Munteanu.

Arhitectii sunt insa sceptici, pentru ca din cladirile care stau sa cada numai in Bucuresti, jumatate sunt de patrimoniu, trei sferturi fiind in sectorul 3 al Capitalei.

Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3 din Bucuresti:
"Ca ipoteza, ar fi o idee, dar e imposibil sa ridici mai multe niveluri, ca nu te lasa PUZ-urile. Cladirile sunt multe de patrimoniu si nici regimul juridic al proprietatii nu permite. Singura solutie prin lege este consolidarea. Orice alta varianta reprezinta infractiune in Romania."

Numai in Capitala exista 11 planuri urbanistice pentru 11 zone protejate.

"In cazul cladirilor de patrimoniu, sunt de parere sa ramana numai coaja, si sa se ridice cladiri noi inauntru", a mai spus Marian Munteanu.

Singura problema o reprezinta insa, banii. Ca sa darame un imobil si sa ridice altul nou in loc, autoritatile ar plati cel putin 500 de euro pe metru patrat. Consolidarea sau pastrarea fatadei, cum prevede legea, duce insa la dublarea sau, in cazul cladirilor de patrimoniu de clasa A, intangibile, la triplarea acestei sume.

Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania: "Problema cea mai mare, care nu a fost luata in considerare, dupa parerea mea, este aceasta iluzie ca aceste cladiri pot fi finantate si refacute prin cresterea gradului de ocupare a terenului sau printr-o afacere imobiliara. Lucrurile nu stau chair asa. Ele nu ar putea fi refinantate asa. Acest principiu nu a fost luat in calcul si a fost gandit absolul empiric si complet nefundamentat."

In Bruxelles, de exemplu, unde exista si bani, si tehnologii speciale, procesul de consolidare a imobilelor vechi nu s-a incheiat nici acum. In privinta Bucurestiului, primaria generala nu a formulat un punct de vedere.


VIDEO PROTVPLUS.RO