Masurile luate de autoritati in eventualitatea unei calamitati. Cum se transforma Arena Nationala intr-o tabara de sinistrati
La Arena Nationala au fost aduse mii de paturi de campanie. In cazul unui cutremur devastator, stadionul se va transforma intr-o imensa tabara de sinistrati.
Asta in timp ce lucrarile de consolidare a cladirilor cu bulina merg cu viteza melcului. Primarul Bucurestiului vrea sa le interzica proprietarilor sa mai vanda ori sa mai inchirieze imobilele neconsolidate. Si sa-i evacueze temporar pe cei care locuiesc in blocurile cu bulina, daca refuza reparatiile.
Stadionul National va deveni, in caz de calamitate, cel mai mare spatiu de cazare pentru sinistrati.
Alegeri 2024
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
01:32
Rezultate alegeri prezidențiale 2024 în județul Brașov. Rezultat foarte slab pentru PNL. Cine sunt liderii
01:26
Rezultate alegeri prezidențiale în Buzău. Marcel Ciolacu câştigă alegerile, în timp ce Nicolae Ciucă este pe poziţia a cincea
La Arena Nationala s-au depozitat 12600 de paturi de campanie si 16500 de saci de dormit, iar in cazul unui cutremur mare toate vor fi intinse pe suprafata terenului. Stadionul poate gazdui pana la 25.000 de sinistrati. Tocmai de aceea au fost aduse si 3000 de marmite, adica oale in care se poate pastra mancarea.
Materialele sunt pastrate acum in doua incaperi aflate in imediata apropiere a terenului de fotbal. Alte 12 scoli din Bucuresti au fost dotate cu paturi, generatoare si alimente care pot fi folosite in situatii de urgenta. In salile de sport ar putea fi adapostiti 15.000 de oameni. Iar in curtile scolilor urmeaza sa fie sapate, cat mai curand, 12 puturi de mare adancime care vor asigura necesarul de apa potabila.
Cea mai mare problema a Bucurestiului ramane insa nerezolvata: cea a cladirilor care au nevoie de consolidare.
186 de imobile cu bulina rosie, aflate in clasa de risc seismic 1, sunt considerate pericol public. In aceeasi clasa de risc seismic mai sunt 184 de cladiri, iar in a doua clasa de risc, 307 de cladiri.
In acest moment in Capitala doar doua blocuri cu bulina rosie sunt in reparatii. 9 familii au fost mutate din acest imobil inca din vara anului trecut. Lucrarile de consolidare sunt in plina desfasurare, iar oamenii se vor muta inapoi in primavara viitoare.
Bilantul e descurajator: in 10 ani primaria a consolidat doar 10 cladiri cu bulina. Autoritatile dau vina pe proprietari care refuza reparatiile. Tocmai de aceea, primarul general cere modificarea legislatiei pentru a-i obliga pe titulari sa accepte consolidarea.
Inchirierile si vanzarile ar mai putea fi facute doar in baza unui certificat seismic al cladirii, obtinut in urma unei expertize. Documentul ar urma sa spuna negru pe alb care sunt riscurile unei anumite cladiri.