Au umplut frigiderul cu mâncare de 1.000 de lei. Cât au aruncat din ea după Crăciun
Sarmale, cârnaţi, friptură, salată de boeuf, piftie, cozonaci - sunt cuvinte pe care acum abia le pronunţăm, nici vorbă să ne aşezăm din nou la masă.
Şi totuşi...ca de fiecare dată, românii s-au lăcomit, atunci când şi-au făcut aprovizionarea, iar mâncarea, făcută în cantităţi mult prea mari, s-a stricat şi a sfârşit la gunoi. Astfel rămânem în topul europenilor risipitori care gândesc cu stomacul, nu cu portofelul.
Un frigider burduşit a găzduit mâncare pentru care gazdele au dat peste 1000 de lei. De Crăciun s-au mâncat doar jumătate dintre preparate, deşi doar în Ajun au fost la masa 10 adulţi şi 8 copii. ''Apoi a treia zi am avut iar invitaţi la masă, 6 adulţi. Încă avem un frigider plin şi este 28 decembrie şi se apropie Revelionul şi trebuie să-l umplem, iar teoretic''
Guri de hrănit au fost, pofta la fel, însă de la alimente şi până la dulciuri, toate au fost cumpărate în exces.
„Cumpărăm cumva planificat, am o listă de mâncăruri pe care le pregătesc, dar întotdeauna ajung să fie mai mult decât trebuie”, spune o doamnă. „Generaţia mea e tributară şi afecţiunii cronice a stocării alimentelor din cauza comunismului, apoi tradiţional e să ai multă mâncare de sărbători, e un proces de autoeducare continuă.''
Iar astfel de imagini cu sarmale şi fripturi la gunoi nu sunt o excepţie, ci o regulă în marile oraşe. Tomberoanele dintre blocuri sunt pline de resturi de la Crăciun.
În paralel alţii sunt din nou la cumpărături. „Eu cred că e mentalitatea mai bine să am mai mult decât să nu-mi ajungă”, spune unul dintre ei-
O vorbă care ne-a dus în top 10 cele mai risipitoare tari din Europa: cu peste 2 milioane de tone de alimente aruncate anual, adică 6000 de tone zilnic. Şi sunt puţini cei care se străduiesc să salveze hrana. Această doamnă, mai inspirată, face bani din jumările care nu s-au mâncat acasă:
„Eu nu arunc mâncare, le salvez. Jumările le vând, dacă nu le vând atunci rămân o groază şi le valorific cu 20 de lei kg.”
Pe de altă parte nişte tineri din Cluj aduna la banca de alimente produse de sezon, care nu se mai vând, şi le distribuie sărmanilor. Au adunat 200 de kilograme.
Deşi noi aruncăm în neştire, autorităţile au amânat aplicarea legii privind diminuarea risipei alimentare, până în 1 februarie anul viitor. Potrivit noii legi, magazinele şi restaurantele vor putea, dar nu vor fi obligate, să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, să vândă la preţ redus produse care urmează să expirare sau să le doneze.
În prezent, unii comercianţi fac oricum asta. Specialiştii de mediu spun însă că este nevoie să învăţăm fiecare dintre noi să ne gestionăm lăcomia în condiţiile în care secătuim resursele planetei într-un ritm alarmant.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, mancare, alimente, banca, masa, aruncat, craciun, revelion, frigider, risipă,
Dată publicare:
28-12-2018 18:31