Au intre 15 si 25 de ani, sunt 400.000, dar nu au niciun viitor. "Mi-e rusine de mama si de tata sa le cer mereu bani"

Dată publicare: 14-04-2015 18:18
Dată actualizare: 19-05-2015 06:52


Avem o generatie de 400 de mii de tineri cu varsta intre 15 si 25 de ani fara viitor. Nu sunt in statisticile oficiale ale statului pentru ca nu sunt angajati.

Nu sunt nici intr-un program de educare, instruire sau pe listele cu someri. Comisia Europeana i-a clasificat drept "Generatia NEET" si tot expertii de la Bruxelles au calculat ca pierdem anual 2,1 miliarde de euro pentru ca nu contribuie cu nimic la bugetul tarii. Ce fac autoritatile ca sa rezolve problema lor? Din pacate nimic.

Reporter: De cat timp esti in situatia asta?

Tanar: De cand am terminat scoala - de 4 ani de zile, am 19 ani jumate. Da, am cautat, dar degeaba - cer in primul rand studii si eu deocamdata am 8 clase terminate, vor BAC. Pentru ce? Pentru un salariu de 800 de lei...

Adrian traieste, cum spune el, "pe spinarea parintilor", iar lipsa de independenta il macina zi de zi.

"As vrea sa scap odata, mi-e rusine si de mama si de tata sa le cer intotdeauna, pentru ca am prieteni care ma suna sa iesim si n-ai cum sa iesi, mai ales cu prietenii, fara un ban, fara...", spune Adrian Negoita.

Ar vrea sa devina mecanic auto, ca tatal sau. Dar nu crede ca se va intoarce la scoala.

Gabi a lucrat acum cativa ani, la negru, dar a renuntat repede pentru ca patronul nu i-a dat niciodata salariul promis. "De atunci am tot incercam sa ma angajez, am fost la 4-5 interviuri, le-am spus de unde provin, din casa de copiii si cand aud de casa de copii e jale, isi inchid si ochii si urechile cand aud. Si nu m-a angajat nimeni pana acum", spune Gabi Marian Vizitiu.

Isi cauta viitorul prin carti, prin programele de la televizor, dar abandonat si de statul care l-a crescut, deocamdata e singur. La fel cum sunt alti 400 de mii de tineri care nu se afla astazi nici in statisticile cu someri, nici la scoala si nici angajati.

Ei sunt tinerii pe care Europa ii numeste NEET - adica neangajati si care nu sunt la scoala sau in programe de training (Not in employment, Education or Traning). Comisia Europeana ii caracterizeraza drept extrem de vulnerabili, predispusi sa devina viitorii asistati social si masa de manevra electorala. Pentru ei, Guvernul a lansat saptamana trecuta, cu mare fast, programul "Garantia pentru Tineri".

"470 de milioane de euro, bani pusi la dispozitie de catre CE pentru 400 de mii de aplicanti tineri care vor primi consiliere, vor avea subventii", spunea Victor Ponta.

De fapt programul este aplicat deja de anul trecut, dar inaugurarea lui a fost facuta abia acum. Nu am reusit sa atragem nici un euro din banii europeni, in conditiile in care mai avem doar 9 luni ca sa-i cheltuim, sustine Consiliul Tineretului din Romania.

"Ceea ce trebuie sa facem noi este sa incurajam crearea de noi locuri de munca. Asta este o mare problema, mai ales ca structura economiei este in schimbare. In zonele astea, cum ar fi industria, foarte multe procese sunt automatizate acum, deci nu mai necesita atata forta de munca", spune Catalin Ghinararu, analist piata muncii.

De ce nu-i vor companiile asa cum sunt? "Ca tu sa-ti alegi un om in care sa faci o investitie, omul respectiv trebuie sa corespunda macar in proportie de 80% cu ce cauti, pentru ca altfel nu ai niciun fel de rezultat al investitiei tale pe termen mediu si lung", spune Miriana Matei, manager de resurse umane.

Cu alte cuvinte, pentru ca nu stiu sa faca mai nimic. Sau nu au o diploma de hartie, care sa le dea un start in viata. Intre timp, tara pierde peste 2 miliarde de euro an de an, pentru ca unul din 3 tineri intre 16 si 26 de ani nu munceste. Problema este raspandita si in Europa, nu doar la noi, insa in timp ce Romania aloca 59 de euro pentru fiecare tanar, ca sa rezolve aceasta problema, Danemarca investeste cate 5.000 de euro si in 4 luni a reusit sa scada procentul cu 40.


VIDEO PROTVPLUS.RO