Decat somer cu diploma, mai bine un meserias apreciat. Avantajele invatamantului profesional
Pe acest principiu sanatos ar trebui sa mearga de acum inainte toti tinerii care nu au neaparat minte de facultate, dar sunt indemanatici.
Scolile postliceale au locuri neocupate si incepand din acest an se reinfiinteaza invatamntul profesional. Chiar daca luni, in prima zi de inscriere, nu s-a ingramadit nimeni, autoritatile spera ca sistemul va prinde si va acoperi lipsa acuta de mesteri.
Pe parcursul celor 2 ani de studiu, elevii vor primi o bursa lunara de 200 de lei, iar daca sunt talentati, ar putea fi angajati chiar din timpul scolii.
In perioada vacantelor, elevii pot obtine contracte de munca pe o perioada determinata, cei mai buni dintre ei pot primi apoi burse de practica, finantate de companie.
Ministerul educatiei pune la dispozitia elevilor 20.000 de locuri in invatamantul profesional reinfiintat acum, dupa 3 ani de pauza. Nu oricine e facut pentru o cariera universitara, dar multi sunt talentati in anumite domenii.
Domeniile vizate sunt industrie, turism, comert si mediu, iar pe lista celor mai dorite specializari se regasesc cea de bucatar, ospatar, electrician, mecanic auto si frizer.
Initiatorul legii e Daniel Funeriu, fost ministru al invatamantului. Mai e nevoie si de sustinerea statului. In prezent, legea permite companiilor sa primeasca 5% din alocatia anuala a elevului
daca-l primeste la practica. Angajatorii sustin ca acest lucru nu se respecta intotdeauna.
Odata cu invatamantul profesional ar trebui extins si cel postliceal, care ofera acum locuri doar pentru 12.600 de tineri cu liceul absolvit, dar care nu au reusit sa isi ia si diploma. Cu atat mai mult cu cat numarul somerilor de pana in 25 de ani este de 6 ori mai mare, adica se apropie de 100.000.