Statul ii "sanctioneaza" pe somerii cu pretentii. Motivele pentru care 900 de romani au ramas fara indemnizatia de sprijin
Statul nu-i plateste pe somerii care nu vor sa lucreze. Aproape 900 de romani si-au pierdut anul trecut indemnizatia de somaj, deoarece nu au vrut sa participe la cursurile de calificare profesionala sau au refuzat slujbele oferite de autoritati.
Asa este legea: cine nu accepta un post, este pe cont propriu, nu mai primeste ajutor de somaj.
Romanii care nu vor sa ramana fara indemnizatia de somaj nu au voie, potrivit legii, sa refuze locurile de munca oferite prin agentiile de ocupare a fortei de munca, daca sunt conforme cu pregatirea. De asemenea, vor ramane fara ajutorul de la stat si cei care refuza sa participe la cursuri de calificare sau de reconversie profesionala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Domnul Alecu a lucrat ani buni ca operator in prelucrarea tutunului. In decembrie, si-a pierdut locul de munca si acum traieste din somaj. Risca sa piarda, insa, cei 500 de lei pe luna pentru ca nu vrea sa accepte orice slujba si nici nu vrea sa mai invete o alta meserie la varsta lui.
Alecu Jirca, somer: "La cursuri de calificare sau de reconversie profesionala nu ma gandesc momentan... Dupa 40 de ani sa o iau de la capat... Nu o iau de la inceput".
Chiar daca este cu 20 de ani mai tanar decat domnul Alecu, la fel gandeste si Stoican, un tanar care nu a reusit sa ia bacalaureatul. Dupa ce si-a pierdut slujba de bucatar anul trecut, statul il ajuta cu 440 de lei pe luna. Bani la care prefera sa renunte, decat sa mearga la o slujba in alt oras.
Stoican, somer: "Daca imi da un loc de munca, sa-mi dea aici, nu in Iasi. Si daca nu mai primesc banii, ma ajuta parintii".
Si tot parintii ii ajuta, probabil, pe cei 35.000 de tineri sub 25 de ani, inscrisi in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.
Anul trecut, aproape 900 de someri si-au pierdut ajutorul de la stat pentru ca nu au vrut sa se recalifice ori sa accepte posturile oferite.
In acest moment, sunt disponibile peste 11.000 de slujbe. Somerii care nu-si gasesc de lucru in orasul lor sunt incurajati de autoritati sa se mute.
Liliana Bogdan, purtator de cuvant ANOFM: "Persoana care accepta un job mai departe de localitatea in care domicilieaza, sau intr-o alta localitate, beneficiaza din bugetul asigurarilor pentru somaj de o prima de incadrare sau de o prima de instalare".
Anul trecut, aproximativ 2.000 de someri au ales aceasta varianta. Cei care si-au schimbat domiciliul au primit 3.500 de lei de la stat, iar cei care fac naveta ca sa ajunga la munca, 1.000 de lei.