Aruncam gunoiul cum ne vine. Ne pasc amenzi usturatoare
Nesimtirea o sa fie aspru sanctionata in Romania. Ca sa descurajeze aruncarea gunoiului oriunde si oricum, autoritatile de mediu intentioneaza sa introduca o suprataxa pe tona de deseuri nesortate care ajung la groapa.
Cu alte cuvinte, sunt pedepsiti si oamenii, dar si patronii firmelor de salubrizare.
In prezent, un bucurestean plateste in medie 9,5 lei pe luna pentru serviciile de salubrizare. Dupa ce Ministerul Mediului va introduce suprataxa, pretul va creste si va ajunge, in cel mai bun caz, la 12 lei.
Gunoierii spun ca de vina sunt tot romanii care refuza sa selecteze gunoiul pe categorii acolo unde au posibilitatea. Asa ca deseurile sunt aduse pe niste platforme speciale pentru a fi sortate manual.
Pe de alta parte, sistemul de colectare pe categorii, hartie, plastic si sticla, este abia la inceput iar pubele sunt putine.
In plus, majoritatea romanilor nu se complica si arunca totul la comun si nici gand nu e sa mai si recunoasca ca a aruncat gunoiul menajer laolalta cu hartia sau sticla.
Asa se face ca noi reciclam doar 1% din gunoiul pe care il producem, adica de vreo 62 de ori sub media europeana.
"Orice solutie implica niste costuri, daca cel care genereaza deseuri nu le selecteaza la sursa. In cazul in care oamenii nu vor face asta automat, aceasta suprataxa se va regasi in tarif", explica Dan Ceausescu, directorul unei companii de salubritate.
Asadar, pentru ca nu sortam, suntem buni de plata. La fel de adevarat este ca autoritatile locale nu s-au ingrijit sa avem pubele separate pentru plastic, hartie sau sticla.