"Atentie! In urmatoarele momente se va produce un cutremur major"
Aceasta este avertizarea pe care autoritatile ar putea sa o emita cu 25 de secunde inaintea oricarui seism cu magnitudinea mai mare de 6 grade pe scara Richter.
Textul va fi afisat pe aparatele de radio performante, in special din masini. Deocamdata, sistemul pe care ni l-au prezentat specialistii de la Institutul pentru Fizica Pamantului este in faza de proiect.
Fiecare cutremur din zona Vrancea se declanseaza in doua valuri succesive. In cazul unui seism produs la 100 de kilometri adancime, intervalul dintre acestea este de 32 de secunde. Timp suficient pentru alertarea populatiei, cred specialistii de la Institutul pentru Fizica Pamantului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Patru secunde dureaza calculul magnitudinii si intensitatii. Daca seismul are peste 6 grade, informatiile sunt transmise Serviciului de Telecomunicatii Speciale sau releelor, iar de aici spre aparatele de radio, mai ales din masinile romanilor. Totul dureaza alte trei secunde. Nu conteaza postul de radio ascultat in acel moment, important este ca aparatul sa fie performant.
Astfel, pe afisaj va fi afisat textul: "In cateva momente se va produce un cutremur major", iar soferii au 25 de secunde sa actioneze pana vine valul doi, care este cel mai distructiv.
De ce aceasta metoda copiata dupa modelul japonez sau chilian?
Seismologii spun ca nu este bine sa fie avertizata toata populatia intr-un asemenea moment. Este imposibil de spus cum vor reactiona soferii la care va aunge mesajul, sustin psihologii.
Prin acest sistem sunt alertate acum doar institutiile statului. De exemplu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
In prezent, noi, cetatenii, suntem informati despre un seism din zona Vrancea la 5 minute de la producerea lui, pe pagina de internet a institutului.
Sistemul de alerta este inca in stadiul de proiect, spun reprezentantii Ministerului Comunicatiilor. Ca sa devina realitate, ministerul, Institutul pentru Fizica Pamantului, dar si Serviciul de Telecomunicatii Speciale trebuie sa semneze un protocol.
Potrivit profesorului Gheorghe Marmureanu cel putin pana in 2022 in Romania nu va avea loc un cutremur major - adica de peste 6 pe scara Richter.