"Pădurile României nu mai au timp". Proteste față de tăierile ilegale de lemn
"Pădurile României nu mai au timp", au strigat duminică în stradă mii de români din toată țara, la Marșul pentru Păduri. Au fost organizate proteste în toate orașele mari din România, dar și în Londra, Madrid, Zurich și Bruxelles.
Oamenii le cer autorităților să ia măsuri urgent împotriva tăierilor ilegale, iar pădurile să fie protejate printr-un sistem automat, așa cum există în multe țări europene. Odată tăiate, pădurile nu mai pot fi aduse înapoi, atrag atenţia activiștii de mediu. Hoții de lemne sunt de neoprit: au ucis în ultimii ani șase pădurari.
Peste 500 de persoane s-au strâns la "Marșul pentru Păduri" din Brașov. Oamenii au cerut oprirea lucrărilor pentru un drum forestier lung de 11km, pe Dealul Gorița, situat între Tâmpa și Postăvaru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Piața Unirii din Cluj a fost organizat un flash mob. Peste 1000 de oameni s-au strâns în Piața Unirii.
Au fost organizate proteste și în Bistița, Oradea, Timișoara, Iași și alte orașe din țară. "Nu ne defrișați viitorul" au strigat inclusiv sute de elevi din Corabia, care au ieșit, însoțiți de profesori și părinți, în Piața Independenței din oraș.
Activiștii de mediu au cerut protecția imediată pădurilor primare și seculare din România, modernizarea sistemului automat de urmărire a materialelor lemnoase, dar și condiții de lucru sigure pentru pădurari.
Alin Tasuleasa, activist de mediu: ”Ştim că în ultimii 15 ani nu iese nimic fără ştirea celor care sunt puşi să o păzească, să ajuns în acest război care este şi întreţinut să moară oameni, iar noi de când plantam de 15 ani este o zăpăceală imensă şi nu ştim ce este bine”.
În Bucureşti, sute de oameni s-au adunat cu pancarte în Piaţa Universităţii pentru a cere oprirea imediată a defrişărilor masive şi salvarea pădurilor.
Șase pădurari au fost uciși de hoţii de lemne în ultimii ani în România. Alți 650 de angajați forestieri din toată țara au fost răniți în timp ce încercau să oprească defrișările ilegale. Potrivit publicației Der Spiegel în România se taie în fiecare an 38 de milioane de metri cubi de lemn, dar oficial sunt declarate doar 18 milioane.