Masacru printre albinele romanesti. Pesticidele le ucid pe capete
Apicultorii romani se plang ca stropirile cu insecticid nu sunt anuntate cu cateva zile inainte, dupa cum cere legea. Asa ca albinele culegatoare, care au inceput sa iasa din stup, mor otravite.
Pentru noi situatia inseamna miere mult mai putina... si mult mai scumpa.
Albinele mor chiar in zbor sau de indata ce intra in stupina. Au fost contaminate cu pesticide, imprastiate fara ca oamenii sa fi fost anuntati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu se anunta tot timpul. Comunicarea asta lasa de dorit. E o cheltuiala foarte mare si nu se justifica. Deci dezastru!
Ne confruntam cu stropiri atat la pomi fructiferi, cat si la culturi. Avem depopulari fara precedent.
Noi nu stim cand se fac stropiri. Noi primim o informare. Primaria anunta mai departe agricultorii. Daca nu e anuntata, nu poate face asta si oricum nici nu se respecta datele, spun apicultorii.
In Uniunea Europeana au fost deja interzise toate insecticidele nocive pentru albine. La noi se cumpara insa fara probleme pe sub mana.
Cat despre recuperarea pagubei de catre apicultori, nu s-a inregistrat nici macar un caz. Legea spune ca folosirea unui tratament toxic trebuie intai dovedita de o comisie formata din medici veterinari, politisti si functionari ai primariei. Iar despagubirile nu pot fi obtinute decat in instanta.
Pe langa daunele cauzate de stropiri, specialistii romani au detectat ca a intrat in tara un nou tip de parazit extrem de virulent, originar din India si China. Nozema decimeaza rapid populatii intregi de albine si deja a facut dezastru in Spania, Anglia, Franta, Polonia si Ungaria.
In aceste state mierea deja s-a scumpit si se cauta surse alternative, cum ar fi tara noastra. Cel mai probabil, apicultorii romani vor vinde si ce-a mai ramas din productie peste hotare, sperand sa-si acopere macar cheltuielile.