Apele geotermale ar putea rezolva problema incalzirii caselor
O adevarata mina de aur zace neexploatata in subsolul multor localitati din tara. Este vorba de apele geotermale, despre care specialistii spun ca rezolva mult mai ieftin si mai sigur problema incalzirii caselor, dar si pe cea a apei calde.
Trebuie sa le aducem insa de la adancimi de cel putin 2-3 kilometri, iar asta inseamna instalatii de sute de mii, chiar milioane de euro.
Un zacamant urias de apa geotermala exista la Oradea. Specialistii primariei vor sa treaca de la incalzirea obisnuita a apei menajere, care se face cu carbuni, la cea pe baza de apa geotermala. Spun ca asa ar putea incalzi orasul chiar si 20.000 de ani de acum inainte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum functioneaza acest sistem?
Apa geotermala, care are intre 90 si 110 grade Celsius, este adusa la suprafata cu ajutorul unor sonde in bazine mari. Prin ele trec conductele cu apa menajera care, in numai cateva minute, este incalzita de la 18 - 20 de grade Celsius la 90 - 100. Apoi este pompata pana la calorifere, in timp ce apa geotermala ajunge inapoi in pamant.
Primaria spera sa instaleze, cu fonduri europene, cel putin trei sonde pentru inceput. O singura instalatie costa aproape 5 milioane de euro. 10.000 de oameni se incalzesc deja printr-un astfel de sistem. La fel si cateva sute dintr-o comuna din Timis.