Anunț de angajare viral: "Căutăm un om viu, care să se uite la filme şi să stea degeaba”
"Căutăm un om viu, care să se uite la filme şi să stea degeaba, cu riscul de a fi deranjat din când în când de un client."
Cu acest anunţ amuzant, reprezentanţii unui hostel din Cluj au reuşit să atragă numeroase comentarii, dar şi atenţia unor candidaţi.
Lăsând gluma la o parte, criza de personal din România se adânceşte în prag de sezon estival, iar cea mai mare nevoie de angajaţi se simte deja pe litoral.
"Candidatul ideal trebuie să fie om viu. Printre responsabilităţile lui se număra să se uite la filme, să-şi invite prietenii şi să nu facă nimic, dar există posibilitatea să fie deranjat de câteva ori pe zi de oameni care vor să-i dea bani în schimbul unei chei de la cameră” - aşa sună anunţul care a avut mare succes pe Facebook.
Cătălin, proprietar hostel: "Şi am menţionat la sfârşit că poate fi deranjat de câte un client, să nu se sperie."
Anunţul a fost redistribuit de peste 1300 de ori, iar internauţii s-au amuzat comentând condiţiile perfecte de muncă, aşa că proprietarii hostelului spera că vor avea numeroşi candidaţi.
Sergiu, proprietar hostel: "Salariul pe contractul de muncă e 1200 de lei, plus bonusuri ajunge la 1800 - 2000 de lei. Au sunat două persoane, le-am zis când să vină la interviu, dar nu m-au mai căutat niciodată."
Şi pe litoral ar fi nevoie de 4000 de angajaţi în sezonul estival. Disperaţi hotelierii au angajat oameni din Republica Moldova şi au primit oferte şi din Republica Dominicană sau chiar India.
Director executiv la complex hotelier: "Am reuşit până în acest moment să aducem 15 fete din Republica Moldova, continuăm recrutările şi încercam să acoperim acest deficit cu care ne confruntăm."
Camerista: "Salariul este foarte bine plătit şi în primul rând avem şi cazare. Nu îmi permit să plătesc cazarea."
Pentru angajaţii veniţi din afara Uniunii Europene Guvernul a stabilit o cotă de 8000 de locuri de muncă, dar Ministerul Muncii vrea să o mărească la 20.000 de locuri.
O asociaţie a Bisericii Catolice din Iaşi organizează cu fonduri europene cursuri gratuite pentru calificarea cameristelor. La sfârşitul celor 3 luni de pregătire, femeile primesc o subvenţie 1800 de lei şi diplome valabile în Uniunea Europeană.
Profesoara: "Trebuie să ştiţi că la hotel nu facem curăţenie că la noi acasă."
Formator: "Femeile care fac curăţenie pe postul de cameristă habar nu au cum să facă curat, sunt lucruri pe care numai la un curs de calificare le pot învăţa."
Tânăra: "Lucrez de mai mult timp la un han, dar nu eram calificată, am aflat cum se face de fapt curăţenie"
Tânăra: "Aş pleca pe litoral pentru 2000-3000 de lei, e tentant, desigur"
Cel mai mare deficit de personal este în construcţii, agricultură şi IT.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!