"Te urasc". Ce trebuie sa faca parintii atunci cand copilul adolescent le spune asta si reactioneaza violent
"Am doar 18 ani, toti imi spun ca lumea e a mea. Mai putin parintii." Ce faceti cand auziti, de la copilul care incepe sa devina adult..."te urasc!"? Aceasta intamplare este descrisa in toate cartile de psihologie.
Are 17,18 sau 19 ani. Inca locuiti impreuna. Inca e un copil, desi arata tot mai mult ca un adult. Nevoile primare sunt aceleasi. Ascunsa, insa, e dorinta de a-l sustine.
Nu sa ganditi pentru el. Sa-i fiti aliati. Nu dusmani. Il ajuta limitele explicite. "Vreau sa ma suni la zece noaptea, cind iesi cu prietenii, sa-mi spui ca totul e bine!".
Il ajuta si interventiile directe, mai ales daca e vorba de extreme precum drogurile, alcoolul sau condusul sub influenta bauturilor alcoolice.
Otlia Mantelers, expert parenting: Daca tu bei bere si conduci am luat cheile de la masina, dar nu ii pun limita ca o pedepsa ci ca o masura de a-l proteja. Nu pot sa te las sa bei si sa conduci pt casa fi un parinte dezaxat daca fac asta.
Multi adolescenti reactioneaza violent. Trantesc usi, se supara, tipa, injura. Parintii nu trebuie sa ia personal nicio astfel de manifestare. Nu ar face decat sa intretina un conflict.
Otlia Mantelers, expert parenting: Toti copii cind sunt suparati si vad parintii nu ca o solutie pentru problema lor ci ca parte din problema: din cauza ta am o viata nefericita. Noi trebuie sa ii ascultam si sa n-o luam personal.
Petruta Grigoriu psiholog: Acum daca noi ca parinti am invata sa nu ne destructuram din ne spune copil :Te urasc!. Ura e din momentul Acela si nu e osupul iubiriri, opusul iubirii indiferenta. Sa stiu ca acel te urasc e aici si acum si ca nu e marca relatiei noastre, asta o sa-l fac pe copil mai putin vinovat de furia lui!.
Acel ''te urasc" din partea copilului are nevoie sa se loveasca de un parinte care intelege fenomenul dezvoltarii viitorului adult. NU de dramatizare sau riposte...