Muncitorii care lucrează afară, pe caniculă, ignorați de angajatori: "Ne luăm singuri apă"
Temperaturile ridicate îi obligă pe angajatori să ia măsuri pentru că cei care muncesc afară, în caniculă, astfel încât aceştia să nu fie expuşi riscurilor.
Dacă salariaţii de la stat au beneficiat, în principiu, de o reducere a programului de lucru cu două ore, unii angajaţi din sistemul privat au îndurat căldura pe toată durata zilei.
Îmbrăcaţi cu echipamente de protecţie sau la bustul gol, muncitorii de pe şantiere îndură soarele arzător cel puţin 8 ore pe zi. Altfel spus, cât într-o zi normală, când legea nu îi obligă pe angajatori să ia măsuri pentru a-şi proteja angajaţii de caniculă.
"Am cumpărat din banii noştri apă, nu am primit. Trebuie să rezistăm. E luată de o jumate de ora şi se încălzeşte", se plâng câțiva muncitori.
”Nu ni s-a scurtat programul? Lucrăm o ora şi 10, 15 minute facem pauză, la umbră. Rezistăm bine”, spun muncitorii.
Potrivit legii, atunci când temperatura trece de 37 de grade, oamenilor trebuie să li se asigure spaţii ventilate la locul de muncă, pauze dese, acces la duşuri şi apă suficientă, până la 4 litri pe zi.
Dacă patronii nu pot face toate aceste lucruri, ziua de muncă se opreşte la 11:00 şi continuă, eventual, după ora 17:00.
De exemplu, oficialii RATB au închis ghişeele de bilete însă, alţi angajaţi ai instituţiei, cum ar fi vatmanii, au fost la lucru întreaga zi, fără aer condiţionat.
"Când o să ne bage, o să avem aer condiționat. Cu temperatura e dezastru. Nu ne-au scurtat programul, dar ne odihnim la capăt de linie”, spune un vatman.
"Se fac vreo 45 de grade in cabina. Apă ne-au dat 2 litri. Mai cumpărăm", completeaza vatmanul.
Şi cei care stau o zi întreagă în ghişee bătute de soare sunt chinuiţi.
Un poştaş spune că bate oraşul la picior întreagă zi. Îl ajută minutele de refugiu în scările de bloc.
"Merg şi 10 ore, doar pe jos. Nu s-a scurtat programul”, spune poștașul.
Amendă pentru angajatorii indolenţi ajunge până la 2.500 de lei.