Angajatii la stat trebuie sa aleaga pana astazi: salariu sau pensie
Toti angajatii de la stat trebuie sa decida obligatoriu pana miercuri daca raman cu salariul sau cu pensia. In sistem raman numai cei cu pensii mici, asa ca vor aparea situatii delicate in regiile si companiile de stat, unde sunt si bani multi.
Chiar daca in ianuarie Curtea Constitutionala a respins ordonanta emisa de Guvern, care interzice cumulul pensiilor cu salariile, Executivul a trecut o alta lege care se va aplica de maine.
Medicii, profesorii si categoriile de pensionari cu venituri mici nu vor mai fi afectati la fel de mult conform noii variante. De altfel, toti bugetarii a caror pensie este mai mica de 1.700 de lei vor putea sa primeasca pe deasupra si un salariu daca sunt angajati la stat.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
In schimb, judecatorii, procurorii si o parte dintre angajatii Ministerului de Interne care beneficiaza de pensii speciale vor fi obligati sa aleaga.
Pana in prezent, nu exista o estimare oficiala a numarului de bugetari care cumuleaza pensia cu salariul si nici a economiei pe care o va face Guvernul prin aplicarea unei astfel de legi.
Zeci de mii de romani pensionari vor disparea de pe statele de plata. In sistemul de invatamant este vorba despre 5% dintre angajati.
Legea are doua taisuri, daca aruncam un ochi in curtea Companiei Nationale de Transport Aerian. 50 dintre comandantii experimentati au renuntat sa lucreze la Tarom, ca sa poata sa cumuleze pensia cu salariul.
Puternic lovite sunt si institutiile din administratia locala. De pilda, sefii din Politia Comunitara sunt invitati sa plece. La fel si multi functionari cu experienta.
Legea nu doar pune in dificultate, ci paralizeaza cu totul anumite institutii. Spre exemplu, Directia de Investigatii Transport Aerian, de unde pleaca ultimii trei experti, care au ales pensia militara mult mai banoasa. Mai pe romaneste, daca maine ar avea loc un incident aviatic, nu ar mai avea cine sa il investigheze.