Problema avizului medical de care copiii au nevoie inainte de a incepe scoala. Analizele suplimentare, considerate un abuz
Forfota mare la cabinetele doctorilor de familie. In aceste zile, parintii alearga dupa avizul medical de intrare in colectivitate, ca sa-si poata duce copiii la gradinita sau la scoala.
Documentul se elibereaza gratuit, cu o programare facuta inainte. Cine vrea sa-l obtina pe loc plateste o consultatie. Unele unitati de invatamant cer analize in plus, pentru care parintii platesc. In acest caz, inspectorii scolari vorbesc despre un abuz.
Asistenta medicala acordata copiilor e gratuita pana la 18 ani. Tot fara bani trebuie sa fie si avizul medical de introducere a copilului in colectivitate. Dar, in anumite cazuri, parintii sunt pusi la plata. Astfel, daca vin neprogramati la medicul de familie, platesc o consultatie intre 10 si 25 de lei.
"Consultatiile la cerere se platesc conform contractului cadru, cele programate, nu", explica Rodica Tanasescu, medic de familie.
Daca apeleaza la o clinica particulara, tariful poate fi dublu, de 50 de lei. Exista si situatii in care parintilor le sunt cerute investigatii suplimentare, cum ar fi exudate sau analize de sange, care in sistemul privat pot ajunge si la 150 de lei.
Astfel de solicitari, cerute peste avizul parafat de medic, pot fi considerate un abuz, spun inspectorii scolari. "Orice pretentie legata de examene suplimentare de sanatate nu e justificata. Orice problema in care parintii considera ca se comit abuzuri sa fie sesizata la inspectorat", indeamna Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti.
Controlul de rutina inaintea inceperii anului scolar e obligatoriu pentru toti copiii care merg la gradinita, in clasa pregatitoare, in clasa I, in primul an de liceu ori se transfera la o alta scoala.
"Asistenta medicala este gratuita pentru copii si se acorda ori de cate ori e necesara. Analizele pentru inscrierea copiilor in colectivitate pot fi efectuate gratuit pe baza unui bilet de trimitere, daca exista o suspiciune de boala", spune Mihaela Tanase, purtator de cuvant al CNAS..
Adeverinta eliberata atesta ca elevul e sanatos si apt pentru invatamant fara sa aiba boli transmisibile.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, cnas, sanatate, adeverinte, anul scolar,
Dată publicare:
03-09-2014 19:26