Elevii si liceenii care au inceput scoala inainte de 15 septembrie. "Pretul" platit pentru a invata ca in strainatate

Dată publicare: 02-09-2014 18:42
Dată actualizare: 05-09-2014 07:14


In timp ce majoritatea copiilor de varsta lor se bucura inca de vacanta, cateva zeci de mii de prescolari, elevi si liceeni au luat drumul scolii sau al gradinitei.

Asta, deoarece invata in locuri unde sunt respectate nu doar programa, ci si structura anului de studiu din alte tari. Exista insa si cazuri in care parintii trebuie sa se intoarca la serviciu si nu mai au cu cine sa-si lase copiii. Asa ca i-au dat la gradinita.

Pentru ei, e frustrant sa primesti trezirea la 7, cand colegii de joaca nici nu viseaza inca la lectii, dar parintii au ales pentru ei scoli care urmeaza programa din Marea Britanie, Franta sau Germania.

"Predarea se face in limba engleza si se urmeaza curriculumul din Anglia si Tara Galilor pentru gimnaziu, respectiv un curriculum Cambridge pentru liceu", explica Ciprian Ghisa, director adjunct.

In aceste sisteme, ritmul predarii e mai lent, iar 10 zile in plus conteaza. Asa se explica startul scolii dat la inceput de septembrie. In unele unitati din invatamintul prescolar si primar, clopotelul a sunat mai devreme si pentru ca, in sectorul privat, o jumatate de luna inseamna intre 600 si 800 de lei, pe care parintii ii platesc.

In timp ce in gradinitele si scolile de stat inca e santier sau, in cel mai fericit caz, spatiile se igienizeaza, intr-un sfert din cele particulare activitatile au inceput deja. Aici, decizia de a deschide anul scolar cu 2 saptamani mai devreme are in spate ratiuni administrative- nevoia parintilor, care s-au intors din concediu, sa isi duca zilnic copiii la un "serviciu" al lor.

"Pana la 15 septembrie vom avea un program care continua scoala de vara, urmand ca la 15 septembrie sa incepem exact ca si gradinitele de stat, cu evaluari initiale si apoi predarea materiei", spune Madalina Cocioaba, directoarea unei gradinite.

Exista si a treia varianta: unitati private in care cele doua saptamani, cu joaca activa si cursuri de limbi straine, sunt un bonus pentru parintii care suporta oricum costuri mult mai mari decat la stat.

Anul scolar va incepe insa oficial pe 15 septembrie cand peste 3 milioane de prescolari si elevi, pana la ultimul an de liceu, vor lua loc in banci.


VIDEO PROTVPLUS.RO