Amprenta romaneasca pe un simbol al Braziliei. Cine e Gheorghe Leonida, romanul care a dat faţa unei "minuni" a lumii moderne


Ultimul update: Sambata 28 Iunie 2014 07:03
Data publicarii: Miercuri 25 Iunie 2014 18:59
Categorie: Stiri Sociale

Rio de Janeiro, capitala fotbalului in aceste zile, are ca simbol o statuie pe care si-a pus amprenta un roman. Monumentul lui Iisus, de la 700 de metri altitudine, este vizitat anual de peste doua milioane de oameni.

Gheorghe Leonida este artistul care i-a desenat chipul. Desi este un personaj marcant al artei romanesti, putini sunt cei care il cunosc. Pentru ca era un apropiat al familiei regale romanesti, regimul comunist i-a interzis operele.

Cine ajunge la Rio de Janeiro, viziteaza, cu siguranta, si faimosul monument "Iisus Mantuitorul". Turistii stau la coada ca sa-si faca o poza in fata statuii uriase.

"Hai ca asta e moment unic in istorie, suntem amandoi de la Pascani si el e Fanica, de la Iasi", spune un roman care a ajuns la Rio.

"Este minunata. E o experienta extraordinara sa vii aici", spune un alt turist.

Romanul Gheorghe Leonida este cel care a proiectat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro, considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Statuia are o inaltime de 38 de metri si cantareste 700 de tone.

Statuia a fost construita in 9 ani, intre 1922 si 1931, si e proiectata de sculptorul francez de origine poloneza, Paul Landowski. Acesta l-a ales pe Leonida pentru a crea chipul mantuitorului, sculptorul nostru fiind apreciat pentru expresivitatea lucrarilor sale. Realizarea romanului e atestata in cartile de istorie ale brazilienilor.

Valentina Iancu, curator Muzeul National de Arta al Romaniei: "L-a propus pentru acest proiect tocmai datorita calitatilor de portretist. A fost si premiat la Paris si la Roma datorita acestor reusite".

Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1893, intr-una dintre cele mai cunoscute familii ale Romaniei. Toti cei zece frati ai sai au avut o contributie importanta in istoria noastra. Cei mai cunoscuti dintre ei sunt ilustrul om de stiinta Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, atestata drept prima femeie inginer din lume.

Gheorghe Andreescu, artist plastic din Galati: "Majoritatea celor din familia lui au fost cu inclinatii tehnice. Este singurul care a imbratisat cariera artistica".

Dupa ce a terminat Conservatorul de Arta la Bucuresti, Leonida a studiat apoi la Roma si a locuit la Paris. Lucrarile sale au intrat in gratiile Reginei Maria, iar el a devenit un apropiat al familiei regale. Ceea ce a determinat apoi regimul comunist sa-i interzica operele. Asa se explica absenta sa din compendiile romanesti de arta.

Iulian Plestiu, cercetator in arta romaneasca: "A facut portretele a trei regi: Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai. DE asemenea, a facut portretul Reginei Maria". 

Din fericire, cateva dintre sculpturile sale au fost recuperate dupa anii '90.

Daca treceti prin fata Palatului Regal din Capitala, n-ar fi rau sa intrati si sa admirati una dintre lucrarile lui Gheorghe Leonida. Sculptorul roman avea o pasiune pentru nuduri, iar aici o regasim pe "Eva", o lucrare din bronz, realizata in anii '30. Personajul biblic este redat printr-o silueta gratioasa, ce tine in mana un mar.

In depozitul Muzeului National de Arta se mai afla si alte nuduri, un Prometeu si un portret al Reginei Maria. Pana acum, ele nu au putut fi vazute niciodata de public.

Portrete in ulei si foita de aur ale manelistilor Adi Minune, Florin Salam si Vali Vijelie, la Muzeul Taranului Roman
Portrete in ulei si foita de aur ale manelistilor Adi Minune, Florin Salam si Vali Vijelie, la Muzeul Taranului Roman
Febra Campionatului Mondial a cuprins SUA. Restaurantele si-au adaptat meniurile si servesc feijoada si bere traditionala
Febra Campionatului Mondial a cuprins SUA. Restaurantele si-au adaptat meniurile si servesc feijoada si bere traditionala
Peliculele romanesti au ajuns saltea pentru oamenii strazii. Ce va face o vedeta de la Hollywood pentru filmele noastre
Peliculele romanesti au ajuns saltea pentru oamenii strazii. Ce va face o vedeta de la Hollywood pentru filmele noastre
FULLSCREEN
Amprenta romaneasca pe un simbol al Braziliei. Cine e Gheorghe Leonida, romanul care a dat faţa unei "minuni" a lumii moderne
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
saracie romania
35% dintre români sunt în pragul sărăciei. Comuna unde asistenta socială este de fapt agent de turism
Legea "coşului minim", adoptată: fiecare român ar trebui să câştige cel puţin 2.500 de lei
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate
Armata a început să recruteze tineri încă din şcoală. "Există anumite riscuri"
Fostul principe Nicolae: Regele Mihai m-a ales succesor. Un băiat trebuie să fie șeful familiei
Noi vouchere de vacanță pentru români. Ce valori vor avea și în ce perioade se acordă
Mărturia unei mame care nu găsește bonă pentru copilul său. ”Căutarea a început în iulie”
Româncele nu mai găsesc bone pentru copii. Mamă: „Căutarea a început în iulie”
Două spitale de pediatrie din țară au fost recent renovate. De unde au venit banii
Zeci de femei din județul Galați, răsfățate „la coafor cu psihologul”
Ștefania și-a dorit un tort de ziua ei, dar nu l-a primit: ”Tati mi-a dat 5 lei pentru dulciuri”
Boiaua românească, la mare cerere în străinătate. La cât ajunge un kilogram
Românii pot crește acum viță de vie pe balcon. Care este preţul unui ghiveci