Amprenta romaneasca pe un simbol al Braziliei. Cine e Gheorghe Leonida, romanul care a dat faţa unei "minuni" a lumii moderne
Rio de Janeiro, capitala fotbalului in aceste zile, are ca simbol o statuie pe care si-a pus amprenta un roman. Monumentul lui Iisus, de la 700 de metri altitudine, este vizitat anual de peste doua milioane de oameni.
Gheorghe Leonida este artistul care i-a desenat chipul. Desi este un personaj marcant al artei romanesti, putini sunt cei care il cunosc. Pentru ca era un apropiat al familiei regale romanesti, regimul comunist i-a interzis operele.
Cine ajunge la Rio de Janeiro, viziteaza, cu siguranta, si faimosul monument "Iisus Mantuitorul". Turistii stau la coada ca sa-si faca o poza in fata statuii uriase.
"Hai ca asta e moment unic in istorie, suntem amandoi de la Pascani si el e Fanica, de la Iasi", spune un roman care a ajuns la Rio.
"Este minunata. E o experienta extraordinara sa vii aici", spune un alt turist.
Romanul Gheorghe Leonida este cel care a proiectat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro, considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Statuia are o inaltime de 38 de metri si cantareste 700 de tone.
Statuia a fost construita in 9 ani, intre 1922 si 1931, si e proiectata de sculptorul francez de origine poloneza, Paul Landowski. Acesta l-a ales pe Leonida pentru a crea chipul mantuitorului, sculptorul nostru fiind apreciat pentru expresivitatea lucrarilor sale. Realizarea romanului e atestata in cartile de istorie ale brazilienilor.
Valentina Iancu, curator Muzeul National de Arta al Romaniei: "L-a propus pentru acest proiect tocmai datorita calitatilor de portretist. A fost si premiat la Paris si la Roma datorita acestor reusite".
Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1893, intr-una dintre cele mai cunoscute familii ale Romaniei. Toti cei zece frati ai sai au avut o contributie importanta in istoria noastra. Cei mai cunoscuti dintre ei sunt ilustrul om de stiinta Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, atestata drept prima femeie inginer din lume.
Gheorghe Andreescu, artist plastic din Galati: "Majoritatea celor din familia lui au fost cu inclinatii tehnice. Este singurul care a imbratisat cariera artistica".
Dupa ce a terminat Conservatorul de Arta la Bucuresti, Leonida a studiat apoi la Roma si a locuit la Paris. Lucrarile sale au intrat in gratiile Reginei Maria, iar el a devenit un apropiat al familiei regale. Ceea ce a determinat apoi regimul comunist sa-i interzica operele. Asa se explica absenta sa din compendiile romanesti de arta.
Iulian Plestiu, cercetator in arta romaneasca: "A facut portretele a trei regi: Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai. DE asemenea, a facut portretul Reginei Maria".
Din fericire, cateva dintre sculpturile sale au fost recuperate dupa anii '90.
Daca treceti prin fata Palatului Regal din Capitala, n-ar fi rau sa intrati si sa admirati una dintre lucrarile lui Gheorghe Leonida. Sculptorul roman avea o pasiune pentru nuduri, iar aici o regasim pe "Eva", o lucrare din bronz, realizata in anii '30. Personajul biblic este redat printr-o silueta gratioasa, ce tine in mana un mar.
In depozitul Muzeului National de Arta se mai afla si alte nuduri, un Prometeu si un portret al Reginei Maria. Pana acum, ele nu au putut fi vazute niciodata de public.