Peliculele romanesti au ajuns saltea pentru oamenii strazii. Ce va face o vedeta de la Hollywood pentru filmele noastre
Un depozit de filme din Cluj va fi transformat intr-un veritabil muzeu al Cinematografiei Romanesti. Cladirea care adaposteste mii de kilometri de pelicula a fost lasata in paragina ani de zile si a devenit locul oamenilor fara adapost.
Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania, incearca acum sa schimbe situatia si strang bani ca sa amenajeze un spatiu pentru proiectii. Ei au invitat chiar si o vedeta de la Hollywood sa viziteze fostul depozit.
Dupa '90 in Romania au fost infiintate mai multe filiale ale Regiei de Film. Aceasta cladire a fost una dintre ele. Dupa 2006 an in care a fost desfiintat, depozitul a fost dat uitarii. Filmele care odinioara aduceau incasari uriase sunt imprastiate peste tot intr-un spatiu dezafectat de la marginea Clujului.
Din 1991 si pana in 2006 aici s-au strans peste 1000 de filme. Puse cap la cap, peliculele de aici masoara nu mai putin de 3.000 de kilometri. 2 asociatii de sustinere a filmului romanesc impreuna cu Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania isi propun sa transforme locul intr-un muzeu. Pentru inceput, vor sa stranga 7.000 ca sa ecologizeze zona. In prezent, in fostul depozit de film locuiesc 3 familii.
Tudor Giurgiu, directorul TIFF: "Ideea a pornit odata ce am vazut aceea cladire lasata in paragina si ne-am gandit sa igienizam zona ca pe viitor sa infiintam aici un muzeu al filmului."
In aceasta seara, organizatorii TIFF ii vor duce pe invitatii speciali intr-un tur al fostului depozit. Printre ei se va numara si actrita Debra Winger, pe care cinefilii o recunosc din serialul "Lege si Ordine" dar si din filmul "Ofiter si Gentleman", pentru care a fost nominalizata la Oscar in 1982.