Românilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Reacția unei femei, prinsă cu țigara în parc
Certați cu legea, unii fumători își aprind țigara în locuri interzise și își aruncă mucurile pe unde apucă.
După doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat, avem foarte puține amenzi şi acelea nu foarte mari, între 100 și 500 de lei.
Așadar, oamenilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Adică, în locurile de joacă pentru copii, în instituțiile publice, în restaurante și mijloace de transport în comun, inclusiv în taxi.
Orăşelul copiilor din Bucureşti, un loc primitor mai degrabă pentru fumători, decât pentru cei mici. E o zonă interzisă fumatului, aşa cum arata afişul. Lângă el, fără jenă, un părinte fumează. Acelaşi comportament îl are şi o bunică, în timp ce copiii se joacă la maşinuţe.
Reporter: Aici, intre copii? E un spaţiu de joacă.
Fumător: A, şi nu e voie? Sorry.
Printre copii, fumează şi femeia plătită să cureţe parcul, şi angajaţii de la carusel.
Fumător: N-am aprins-o.
Reporter: Aşteptaţi să plecăm noi?
Fumător: Nu neapărat.
Primăria sectorului 4 a dat în acest an doar 95 de amenzi pentru fumat în spaţii interzise. Sancţiuni de la 100 la 500 de lei. Efectul este, evident, aproape nul, şi la fel se întâmplă în toată ţara. Nici în Sibiu, oamenii nu se abţin de la tutun în spaţiul destinat copiilor şi îngroaşă covorul de mucuri de care cei mici nu pot fi feriţi.
În Lupeni, primăria a pus mături şi făraşe legate cu lanţuri, doar-doar fumătorii îşi vor strânge măcar resturile.
Nefumător: ”Peste tot, peste tot fumează! Aruncă, nu ţin cont de nimic.”
Reporter: Aruncaţi vreodată direct pe geam?
Fumător: Nu. Din două motive. Îmi intră scumul în ochi şi ar fi urât, la vârsta mea.
Alţi fumători, şi dacă au scrumiere sau coşuri de gunoi, tot aruncă pe jos mucurile de ţigară.
Într-o staţie de autobuz de pe B-dul Brancoveanu sunt 7 coşuri de gunoi! Dintre cele două de plastic, am găsit unul fumegând; deşi există o zonă metalică pentru a stinge ţigara, un chiştoc ardea înăuntru. La cele rotunde, prevăzute cu scrumiere, sunt mucuri şi înăuntru, dar şi în jur. Și nici scrumierele, a căror destinaţie e clară, nu i-au convins pe unii. De vreme ce şi-au aruncat gunoiul tot pe jos.
Oricum, medicii spun că aceste obiecte, instalate de probă de primărie, nu sunt o idee bună.
Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeană: ”Mai ales cei care s-au lăsat recent de fumat evident că se gândesc "ce bună ar fi o ţigară". Încurajează comportamentul de fumător. Există soluţii pentru a stimula şi curăţenia, pentru a descuraja şi fumatul.”
Iată două variante din ţările vestice: scrumiere publice transparente, sub forma unor plămâni care se îmbolnăvesc pe măsură ce colectează gudron.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!