''Am scris de am crezut ca iau 10". Anul scolar va incepe fara profesori pregatiti la catedra
Cei buni fug de sistemul de invatamant din pricina salariilor. Iar cei care vor sa mearga in locul lor obtin note rusinoase la examenul de titularizare, asa cum s-a intamplat in vara.
Doar un sfert din posturi vor fi ocupate de dascali calificati. Pentru celelalte ministerul va angaja pensionari sau tineri absolventi, care vaneaza o slujba si n-au nici o legatura cu meseria.
In aceste conditii n-ar trebui sa ne mai mire rezultatele dezastruoase inregistrate la testele nationale ori bacalaureat.
Marian e profesor suplinitor la Cluj. Pentru el titularizarea a devenit un sport de vara. E al saselea an in care se prezinta la examen si mereu a luat note sub 5. La fel s-a intamplat si acum, desi jura ca a scris "ca in carte".
''Am scris de am crezut ca iau zece. Nu prind nimic cu nota asta. Prima data o sa depun contestatie. O sa tai frunze la caini'', spune Marian.
Aceasta situatie de criza se intalneste in toate scolile din tara, inclusiv in Bucuresti. Profesorii buni parasesc invatamantul, daca prind o slujba mai bine platita. Iar cei care vor sa le ia locul nu sunt pregatiti.
La acest centru de exemen doar 2 din cei 9 candidati au trecut titularizarea. Nici la liceul Xenopol situatia nu a fost foarte buna pentru multi candidati. Si aici s-a picat cu note de 2, 3 si 4.
In Capitala nu sunt dascali suficienti pentru clasele 1-4 si nici pentru cea pregatitoare.
Cifrele Ministerului Educatiei scot in evidenta proasta pregatire a celor care vor sa-i invete carte pe copii.
Oficialii se asteapta ca in toamna din cele aproape 40.000 de posturi scoase la concurs, doar un sfert sa fie ale titularilor. Pe celelalte vor fi angajati suplinitori, care au luat note intre 5 si 7.
Chiar si asa vor ramane aproape 10.000 de locuri ce vor fi ocupate cel mai probabil cu profesori pensionari sau necalificati proveniti din alte domenii.