Lupta pentru un scaun la catedra. 40.000 de romani au sustinut joi examenul de titularizare
Cei care isi doresc sa ocupe un loc la catedra au sustinut, joi, examenul de titularizare dupa legea veche.
Ministerul Educatiei a blocat la inceputul verii modalitatea prin care profesorii ar fi putut sa-si obtina catedrele prin negocieri directe, cu managerii din invatamant, cum se intampla, de pilda, la privat. Asa au ajuns, joi, sa se lupte 40.000 de oameni, cam pe tot atatea posturi vacante.
Un ordin de ministru dat cu cateva saptamani in urma a schimbat regulamentul: subiectele au fost unice, iar examenul, in mare parte centralizat la nivelul inspectoratului.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Asta inseamna ca directorii nu si-au putut alege candidatii doar pe criterii de performanta, asa cum se intampla la privat.
La Braila, de exemplu, conducerea unei scoli particulare e foarte exigenta cand vine vorba de alegerea personalului didactic.
Aceasta varianta ar fi ideala si pentru scolile de stat, spun unii dintre directorii unitatilor de invatamant.
Reprezentantii Ministerului Educatiei cred insa ca varianta veche e mai buna pentru ca le da de munca tuturor profesorilor care doresc o catedra.
Asa ca in joc sunt acum aproximativ 40.000 de posturi pentru tot cam atatia candidati. Cele mai cautate catedre sunt cele de romana, engleza si matematica, dar si posturile din gradinite.