Alocațiile pentru copii în 2024: Cu cât cresc alocațiile, ce acte sunt necesare, și când intră banii

Alocatie copii
Shutterstock

Alocațiile de stat pentru copii au crescut începând cu luna ianuarie a anului 2024. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie.

Momentan, 3,6 milioane de copii și adolescenți care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari la alocațiile de stat.

Valoarea alocației lunare în 2024

Alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani crește cu 88 de lei, la 719 lei.

Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei.

Alocația era anterior de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani.

Citește și
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variate între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite.

Alocațiile mărite vor intra începând cu luna februarie a anului 2024.

„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.

Când intră pe card alocația

Alocațiile intră mereu pe data de 8 ale fiecărei luni pe card. Dacă data de 8 cade într-o zi de weekend, se poate ca banii să fie transferați în conturi vineri sau luni, în funcție de decizia agenției care se ocupă de plăți.

De asemenea, timpul de procesare și transfer al alocațiilor poate să varieze în funcție de bancă sau de volumulde muncă al factorului poștal distribuitor.

În luna februarie 2024, părinții ar trebui să primească alocația pentru copii pe data de 8, adică joi.

Trebuie menționat că băncile au propriile perioade de procesare a tranzacțiilor.

Alocațiile pentru copii sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitățile de plată a alocației includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat

Alocația de plasament

Un copil aflat în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal primește 950 de lei. Alocația lunară pentru copiii din. Plasament a fost majorată anul trecut.

Beneficiază de alocație lunară de plasament fiecare copil față e care s-a luat măsura plasamentului la o persoană sau familie, la asistentul maternal sau la un serviciu ori organism privat acreditat.

Alocația se plătește persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul sau asistentului maternal ori reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui până la copilul împlinește 18 ani.

Se acordă alocație și după 18 ani copilului în plasament dacă măsură continuă și după această dată sau dacă tânărul cu vârsta de 18 ani își continuă studiile la zi. Mpsura se oprește la vârsta de 26 de ani.

Copii născuți în străinătate

Părinții români care vor să solicite alocația pentru un copil care s-a născut în străinătate trebuie să adună următoarele acte:

► Cerere tip;

► Buletinele de identitate ( MAMA +TATA );

► Acte doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru una dintre persoanele care a adoptat copilul/ căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau in urma divortului/ care are copilul în plasament/ în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore;

► Actele de identitate din statul unde locuiesc părinții;

► Dovada eliberată de aitoritățile competente din statele membre unde și-au stabilit reședința și își desfășoară activitatea profesională din care să rezulte că nu sunt îndreptățiți la beneficii pentru copii în acel stat membru;

► Declarație notarială din care să rezulte că nu a solicitat alocația de stat pentru copii în termenul legal motivînd că în ultimile 12 luni pentru care a solicit alocația de stat pentru copii restantă a locuit pe teritoriul României și că reședința copilului este în România;

► Cerere pentru obținerea alocației restante pe ultimile 12 luni;

► Extras de cont / mandat postal;

► Adeverința de la școală în cazul copiilor școlari;

► Acord semnat;

► Termenele de plată pot diferi față de cei care locuiesc în Români, așa că cel mai bine este să te adresezi autorităților competente sau instituției care administrează alocatia pentru copii ca să obții informații despre data plății alocației.

Alocațiile de stat pentru copii în 2024: acte necesare

Copiii de până la doi ani sau cei care suferă de handicap vor beneficia de sume mai mari de bani. Statul consideră că aceste categorii de copii au necesități mai mari și, prin urmare, cheltuieli mai mari.

Pentru ca un copil să primească alocație, părinții trebuie să depună un dosar care să conțină mai multe documente, printre care o cerere, buletinele părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, etc.

Tot mai mulți români vor să primească alocația copiilor pe card, iar plățile se fac în perioada 8-10 a fiecărei luni, cu mențiunea că pot există și întârzieri, în funcție de bancă sau în funcție de faptul că data poate pică în weekend.

Copii de până la doi ani primesc 719 de lei, iar copiii de până la 18 ani primesc 292 de lei.

Iată actele necesare pentru alocația de stat pentru copii în 2024:

► cerere alocatie de stat

► carte de identitate /BI părinţi;

► certificat de naştere copil;

► certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);

► hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;

► hotărâre de adopţie, dacă este cazul;

► extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Sute de români s-au mutat în Thassos. Dorul de țară are un leac: ”Toată vara vorbești numai românește aici”
Sute de români s-au mutat în Thassos. Dorul de țară are un leac: ”Toată vara vorbești numai românește aici”

Cuceriți de peisaj, dar și de oportunitățile de afaceri, sute de români s-au mutat în Thassos, una dintre cele mai cunoscute insule ale Greciei. Potrivit autorităților elene, peste 300 de conaționali au proprietăți acolo.  

Balul Vieții, organizat de părintele Dan Damaschin pentru ca 3.000 de copii sărmani să aibă cadouri de Paște. ”E ca un vis”
Balul Vieții, organizat de părintele Dan Damaschin pentru ca 3.000 de copii sărmani să aibă cadouri de Paște. ”E ca un vis”

A doua zi de Paște a fost motiv de bucurie într-un sat de lângă Iași, acolo unde preotul misionar Dan Damaschin a organizat Balul Vieții.  

Pensie de 797 de lei după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iași a decis că nu este nimic în neregulă și atât merită
Pensie de 797 de lei după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iași a decis că nu este nimic în neregulă și atât merită

O femeie din Iași a ieșit la pensie cu 797 de lei pe lună, după 36 de ani de ani și 9 luni de muncă, iar tribunalul care i-a judecat dosarul a ajuns la concluzia că aceasta este suma corectă.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.