Copiii fără cod numeric personal ar putea beneficia de servicii medicale complete. Ce ar trebui să facă medicii
Potrivit unui proiect de lege care așteaptă votul Parlamentului, dacă medicii care îi îngrijesc anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au demarat procedura de înregistrare în sistem, atunci copiii pot fi tratați.
În prezent, cine nu are cod numeric personal nu poate primi îngrijiri, dacă nu reprezintă o urgență medicală. Sunt peste 150 de mii de persoane fără CNP la noi în țară, iar mare parte sunt minori.
Sarah a luat în grijă o fetiţă abandonată în spital şi s-a chinuit doi ani să îi obtina certificatul de naştere. Cât timp copila nu era înregistrată în sistem, i-au fost refuzate multe servicii medicale.
Femeia a trebuit mai întâi să o găsească pe mama biologică şi să o ajute să ceară eliberarea unei cărţi de identitate. Apoi, cu actele ei, a făcut demersuri pentru ca fetiţa să primească un certificat de naştere şi un cod numeric personal.
În această situaţie sunt zeci de mii de copii cărora statul le asigura doar serviciile medicale de urgenţă. Puţine sunt unităţile sanitare care îi tratează pe aceşti pacienţi.
CNAS decontează doar tratamentele celor asiguraţi, iar pacienţii fără acte devin o cheltuială a spitalului. Un astfel de bolnav poate să coste şi 1600 de lei. Anul trecut 4 spitale mari din Capitala: Floreasca, Universitar, Marie Curie şi Grigore Alexandrescsu au cheltuit cu pacienţii fără documente peste 170 de mii de euro.
Ca să nu mai existe astfel de situaţii, un deputat a iniţiat un proiect de lege care prevede ca toţi copiii să primească ajutor medical gratuit, chiar şi fără CNP.
Doctorii îi tratează, iar în sistem este introdus un cod format din 13 zerouri. Apoi trec într-un proces verbal toate consultaţiile şi intervenţiile pacienţilor, dar şi faptul că au chemat serviciile sociale care să demareze procedurile de înscriere a acestor copii în sistem.
Oana Bazgan, deputat independent: "Aceşti copii nu sunt înscrişi la medicul de familie, sunt izolaţi, nu pot merge la şcoală, daca se îmbolnăvesc primesc serviciile de urgenţă, dar de multe ori am avut situaţii triste când copii au murit dintr-o simplă febra pentru că nu au avut acces la medicamente".
Proiectul asteapta sa fie dezbatut in Parlament.