Al 13-lea salariu devine o legenda in companiile din Romania. Doar 30% dintre angajatii romani primesc prime de Craciun
Sfarsitul de an vine cu vesti bune pentru mai bine de 30 la suta dintre angajatii romani. Vor lua prime de Craciun sau chiar al 13-lea salariu, in cazul celor cu adevarat norocosi.
Cei din urma lucreaza in general in banci, IT, sau in industria grea si auto. Este vorba mai ales despre companiile care au sindicate puternice, dar si venituri considerabile. In acest an insa se vor organiza mai putine petreceri de firma.
"Targetul de Black Friday a fost atins, prin urmare de sarbatori o sa primiti prime, cadouri si o mega petrecere.
- Uuu."
Acest anunt s-a auzit deja in 33 la suta dintre companiile romanesti, potrivit unui studiu facut chiar in aceasta perioada. In medie, salariatii vor lua intre 500 si 700 de lei.
Adriana Sandru, angajat: "In mod normal ar trebui sa fie o motivatie in plus sa ne facem treaba mai bine. Dar eu fac cu pasiune ceea ce fac si pentru mine sunt doar bonusuri si, bineinteles, sunt binevenite."
Mihaela Panturu, angajat: "Suntem foarte bucurosi de aceste aprecieri, fie ca sunt verbale, fie ca sunt materiale."
Alin Stanciu, patronul unui magazin online: "O sa oferim prime de craciun, nu al 13-lea salariu. Se asteapta colegii mei pentru ca facem chestia asta de la infiintarea firmei sigur ca se vor bucura de plusul acesta pentru sarbatori."
Pe de alta parte daca tot le-a mers bine anul acesta, multi s-au gandit sa ii ajute si pe altii.
Laura Gheara, manager de resurse umane si administrare de personal: "Au fost intrebati angajatii, iar majoritatea angajatilor au decis sa renunte la petrecerea de Craciun in favoarea donatiei. Tragedia de la Colectiv este un punct de plecare."
Specialistii confirma ca al 13-lea salariu devine incet-incet o legenda.
Nicoleta Dumitru, consultant resurse umane: "Nu prea mai apare in organizatiile romanesti, poate sa fie imbracat intr-o alta denumire, intr-o prima de vacanta, dar nu mai exista. Reduceri de costuri pe alocuri, conditionare de performante a companiei."
Studiul a fost facut in 112 companii din Romania, care au impreuna zeci de mii de angajati.