Afacerea cu arbori minune care aduce un profit de 10.000 de euro pe an. Lemnul de paulownia si-a facut intrarea in Romania
Un arbore minune, originar din China, care creste intr-un an cat altii in 10, castiga tot mai mult teren in tara noastra. Sute de hectare sunt acum acoperite cu paduri de paulownia.
Dupa numai 3 ani, plantatia da rod, oferind un lemn extrem de cautat in industria de lux a Europei. Avantajul celor care opteaza pentru aceasta cultura este ca, odata cu puietii, primesc si contractul pentru valorificare productiei. Astfel, riscul unei pierderi este zero.
Langa Brasov, un investitor a plantat 1.200 de puieti pe doua hectare, in urma cu 2 ani. Tot atunci si-a asigurat vanzarea lemnului printr-un contract semnat pe 10 ani. Anul viitor va livra prima productie. Asadar, dupa numai 3 ani de la investitie apare profitul.
"3.720 euro investiti, primul venit daca plantele au la inaltimea de un metru intre 30-25 centimetri diametrul inseamna 30.000 euro la hectar. Calculand pe o perioada de 10 ani, pe cat este contractul, ce agricultura iti aduce 10.000 euro pe an?", a spus Lucian Dinu, cultivator de paulownia.
Lemnul de paulownia este usor, impermeabil si are putere calorica foarte mare. Originar din China, arborele s-a aclimatizat perfect in tara noastra si nu este deloc pretentios.
"In 5 luni jumatate a ajuns la 5 metri 55, asta e inaltimea pe care o are acest arbore si aici are 10 cm diametru", a explicat cultivatorul.
Arborele a ajuns la noi in tara in urma cu 3 ani, iar acum acopera sute de mii de hectare. Cererea de puieti este atat de mare incat s-a dezvoltat chiar si o afacere paralela, aceea a productiei de puieti. Un investitor de langa Brasov are un laborator in care produce plante in vitro.
"Fata de anul trecut, unde am avut in jur de 500 clienti fermi mai mici, medii si mai mari, anul acesta s-a realizat o explozie a cererii cleintilor nostri de Romania", a spus Radu Andrei, director de vanzari.
Si la iesirea din Turda spre Alba au fost saditi copaci de paulownia. Vor fi taiati si vanduti in strainatate la sfarsitul anului viitor, atunci cand diametrul trunchiului va avea 30 de centimetri.
"Dupa ce il exploatam, din aceeasi radacina va pleca un nou lastar. De evolutie suntem multumiti. Ne-am extins, am plecat din Spania, Romania, Italia, am ajuns pana in Germania, eu zic ca e viitorul", a spus Mihai Neamtu, reprezentantul firmei care a sadit copacii.
Cei mai multi clienti din Europa Occidentala produc din lemnul de paulownia iahturi, accesorii pentru masini de lux si mobila de foarte buna calitate.