Afla cum poti scapa de procese costisitoare, complicate si de durata


Ultimul update: Joi 17 Mai 2012 02:30
Sursa: Pro TV
Data publicarii: Sambata 23 August 2008 01:00
Categorie: Stiri Sociale
Mediator

Mediatorul isi face loc si-n Romania. Este o institutie mai putin cunoscuta in tarile europene, care ii poate scapa pe romani de anii lungi, pierduti prin salile de judecata.

Multi nu stiu ca un mediator, poate rezolva mai repede o problema, ce tine de lege. Din acest motiv, exista o propunere ca procesele care stau mai bine de un an si jumatate la instantele de fond, dar si cele care au prejudicii sub 10 mii de lei sa nu mai fie rezolvate in instantaa, ci la mediator.

Simplu, rapid si ieftin. In loc sa mergi la proces in instanta, sa ai termene la doua saptamini, care se amina adesea, mergi direct la mediator. Acesta le explica celor doua parti care sunt solutiile pentru conflictul lor, conform legii, si le ofera o varianta de impacare. Aici pot ajunge, de pilda, sotii care sunt la partaj sau cer custodia copiilor. Si cei care se cearta pentru o locuinta sau un teren, pot apela la mediator. Daca nu se inteleg, isi cauta dreptatea mai departe in justitie. De asemenea, in cazul anumitor procese, judecatorul i-ar putea trimite pe oameni la mediator. Tocmai de aceea, reprezentantii mediatorilor au facut o propunere legislativa.

In Romania, la ora actuala, sunt 400 de mediatori autorizati si alti 1500 urmeaza sa inceapa aceasta meserie pana la sfarsitul anului. Exista deja 2 centre de pregatire pentru aceasta profesie. Costurile pe care trebuie sa le suporte cetateanul atunci cand apeleaza la un mediator sunt cu o treime mai mici decat pentru un avocat. Cat despre timp, cazurile se pot rezolva in 5 minute sau in cateva zile spre deosebire de un proces, care poate dura ani chiar si 10 ani .

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO