Adevarul despre ce cumparam. Noile etichete pentru produsele alimentare, un "buletin de analize"
Ambalajul oricarui produs alimentar va reflecta obligatoriu adevarul despre ce suntem pe cale sa cumparam. Noua lege adoptata de Parlamentul European privind etichetarea intra in vigoare peste doua saptamani si ne va fi de mare folos.
Producatorii sunt obligati sa ne informeze detaliat despre continutul caloric de sare, zahar si alergeni. In plus, pentru a depista originea oricarei probleme vom sti exact din ce tari sau judete provin toate ingredientele folosite.
Eticheta va fi un scurt buletin de analize: numar de proteine, grasimi, glucide si minerale, pentru fiecare suta de grame sau portie de aliment. Obligatoriu, vom citi si numarul de calorii.
Pentru cei cu anumite restrictii medicale, cunoasterea cantitatii exacte de sare si zahar din alimente este cruciala. Dar si daca esti perfect sanatos ai dreptul sa alegi informat. Iata ce spune un studiu realizat de asociatia pentru protectia consumatorului despre paine.
Peste jumatate dintre variantele de pe piata contin E-uri pentru conservare. Ca sa nu mai vorbim de painea neagra... vopsita. Putinii producatori care si recunosc adaosurile nu ne spun insa cat este faina integrala si cat e colorant carmin. Toate acestea vor lua sfirsit. Parlamentul European obliga producatorii sa schimbe etichetele.
Legea intra in vigoare peste doua saptamani, dar noi vom vedea modificarile incepand cu anul viitor.