V-ati saturat de gustul fad al carnii de ferma? Abatoarele, dar si procesatorii au carne de vanat
Dupa un declin dramatic in 2009, piata promite o crestere de 20%. Asta dupa ce anul trecut asociatiile de vanatori au livrat nu mai putin de 1.000 de tone de carne de mistret, urs, cerb si iepure.
Legea e simpla: cine nu e iute de picior ajunge pastrama. Cinci exemplare, in frunte cu un Mos Martin, au coborat la Sinaia din luminisul padurii direct pe platou.
Romania are un potential cinegetic imens. Anual, 300 de ursi ar trebui vanati, pentru ca avem cu 2300 mai multi decat pot creste in padurile noastre.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Alti 12.000 de mistreti si 2000 de cerbi pot fi impuscati fara probleme. Piata vanatului ajunge acum la cinci milioane de euro. Trei sferturi inseamna mezelarie, care iese incet, dar sigur, din sectorul de nisa.
Cu cinci ani in urma un producator din Poiana Marului, de langa Brasov, a inceput sa livreze si la Bucuresti produse din vanat, pe care il cumpara de la asociatiile din zona Zarnesti. Si, incet-incet, au inceput si locuitorii Capitalei sa guste salamurile crud-uscate sau fierte si pastrama de cerb, mistret si urs.
In magazinele proprii, muntenii vand preparatele cu pana la 60 de lei pe kilogram.
Fara costurile de procesare, vanatul devine accesibil. Doar ca, spun abatoarele, e greu sa ti fluxul continuu, pentru ca totul tine de sezoanele de vanatoare.
Carnea proaspata de vanat este acum o prezenta obisnuita in magazinele mari. Pastrama de mistret, micii vanatoresti si frigaruile de cerb se vand la preturi intre 25 si 50 de lei kilogramul. Si, se pare, clientela exista, de vreme ce aprovizionarea se face de doua ori pe saptamana.
Nu cumparati insa vanat din surse necontrolate, pentru ca va puteti imbolnavi.