Adaposturile protectiei civile din Bucuresti sunt aproape inutile. Ce au descoperit autoritatile in blocurile Capitalei
Dupa exercitiul de alarmare a populatiei, care s-a dovedit un esec, responsabilii si-au adus aminte si de adaposturile protectiei civile. Sunt mii de astfel de buncare in subsolurile blocurilor, numai in Capitala.
Pacat insa ca sunt incuiate si nesemnalizate ori sunt atat de degradate, incat nu au nicio utilitate.
Primariile de sector le vor verifica pe toate, dupa ce au fost somate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Am gasit in Capitala mai multe tipuri de bucare. Primul exemplu poate fi numit "buncarul cavou", nu salvator.
Mai exista si buncarul cu acces dupa ora 18, cand ajunge acasa presedintele blocului.
Administrator: "Asta e intrarea, nu stiu cine l-a inchis, e un lacat, intrarea in adapostul ala. Eu aveam o cheie si am predat."
Exemplu 3 poate fi "buncarul invizibil", pentru ca putini stiu de el.
In subsolurile blocurilor sunt 1.500 de astfel de adaposturi de protectie civila. Unele dintre ele sunt practic de neutilizat, din pacate. Pe langa iluminat, spatiul trebuie sa aiba sistem de filtrare a aerului din exterior. Ar mai trebui sa fie provizii de alimente si apa.
Raspunderea pentru intretinerea acestor adaposturi revine locatarilor. La randul lor, primariile trebuie sa se asigure ca spatiile sunt functionale. Edilii au pornit in tot Bucurestiul un control de amploare.
Viceprimar sector 2: "Sper ca pana in iulie sa fie gata. O sa vedem dupa aia ce trebuie facut. Noi avem sute de astfel de adaposturi."
Nicio primarie nu a investit in ultimii 20 de ani in amenajarea sau construirea de adaposturi antiaeriene.
Bucurestiul are o tremie din adaposturi in subsoluri de bloc.
Celelalte sunt la metrou si in parcarile subterane. In total, 4000 de spatii in care incap 1 milion de oameni, adica doar jumatate din populatia Bucurestiului.