Concluzia autoritatilor cu privire la sistemul de alarmare a populatiei. Romanii nu stiu sa descifreze tipul de avertizare
Sistemul national de alarmare a populatiei prin intermediul sirenelor este ineficient. Iata concluzia amara a autoritatilor dupa exercitiul desfasurat la inceputul saptamanii.
Desi avem 7700 de sirene, mai mult de 1000 nu au functionat pentru ca nu a avut cine sa le porneasca, iar alte 635 au probleme tehnice. Mai mult decat atat, jumatate din populatia Romaniei nu le-a auzit din cauza zgomotului ambiental.
Daca astazi populatia Romaniei ar trebui avertizata in legatura cu producerea unui accident nuclear, a unui bombardament sau a unui dezastru natural, doar jumatate dintre noi am auzi mesajul transmis prin intermediul sirenelor de la protectia civila. Rezultatele testarii nationale sunt catastrofale.
Raed Arafat -secretar de stat: "La Bucuresti, din 390 de sirene, sub 100 au putut fi activate. Cele care sunt centralizate la ISU si Primaria generala. La nivel local au fost greutati".
Acolo unde sistemele de alarmare au fost lasate in grija administratorilor cladirilor pe care sunt amplasate, persoanele responsabile au reactionat tarziu sau deloc.
Lt. Col. Cristian Radu -IGSU: "Intervalul de timp necesar transmiterii mesajului de la centru catre judet si mai departe la autoritatile locale, la nivel national timpul mediu e de 9 minute, in conditiile in care ziua si ora desfasurarii exercitiului a fost cunoscuta."
Ca sa nu mai vorbim ca foarte multi nu stiu ce sa faca daca aud alarma ori nu stiu sa descifreze tipul de avertizare.
Ce trebuie sa faceti?
-Habar nu am
-Le auziti?
-Da.
-Ce credeti ca inseamna
-Ca s-a intampalt ceva, vreun accident, nu stiu
-Auziti alarma?
-Da
-Ce trebuie sa faceti in situatia asta?
-Sa-mi masor pulsul!
In ultimii ani, autoritatile locale au innoit sistemele de alarmare cu unele care pot transmite si mesaje vocale. Sunt insa prea putine.
Lt. Col. Cristian Radu - IGSU: "Cele mai slabe judete din punctul de vedere al numarului existentei fizice a echipamentelor pe teritoriul judetului sunt Bistrita-Nasaud, Suceava, Botosani, Harghita, Covasna, Dambovita, Calarasi, Tulcea".
Cel mai bine stau cei din Galati si Vrancea. Chiar si asa sirenele se aud prea incet.
Pentru ca situatia este critica ministrul Comunicatiilor a anuntat o posibila solutie.
Ministrul Comunicatiilor: ''Se impune dezvoltarea unui sistem complementar, alternativ, care sa foloseasca telefoanele mobile ale cetatenilor.''
Practic, pe ecranul fiecarui telefon, va fi transmis direct de la IGSU un mesaj care le va explica oamenilor ce tip de pericol exista si ce trebuie sa faca. Noul sistem ar putea fi gata in cateva luni.