Acuzatii de discriminare la un liceu pedagogic din Timisoara. Copiii profesorilor si angajatilor au prioritate la inscriere
Ancheta la un liceu predagogic din Timisoara dupa ce conducerea a introdus noi criterii pentru inscrierea la clasa pregatitoare.
Mai exact, intaietate vor avea copiii cadrelor didactice, ai angajatilor, dar si cei ai caror parinti sau bunici au invatat la aceasta scoala.
Criteriile sunt considerate insa nedrepte de membrii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care analizeaza acum situatia. Si multi parinti sunt nemultumiti de noile reguli.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Este primul an in care liceul pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara a obtinut de la minister o derogare pentru a stabili propriile criterii de departajare a copiilor inscrisi la clasa pregatitoare.
Nicolae Seimean, directorul adjunct al Licerului Pedagogic Carmen Sylva: "Sunt criterii care tin de specificul scolii noastre. Frati in unitate. Sunt copii ai fostilor sau actualilor angajati. Sunt copii ai cadrelor didactice. Daca se depaseste numarul de locuri, atunci se va face o tragere la sorti."
Multi parinti sunt revoltati.
Parinte: "Nu e o scoala privata si sa pui conditia ca personalul de aici sa isi aduca copiii. Am fost si eu si sotul meu, intamplator, elevi aici, dar nu e un criteriu normal. Nu mi se pare corect, era mai bine cu niste criterii de performanta. Nu e nicio departajare apartenenta unui grup."
Conducerea scolii mentioneaza ca orice parinte isi poate inscrie copilul, dar departajarea se va face dupa normele deja stabilite. Intr-o saptamana, s-au strans deja pe liste 63 de candidati, pentru cele 50 de locuri disponibile.
Aura Danielescu, inspector scolar general: "Inspectoratul Scolar Judetean Timis, la solicitarea unitatii de invatamant, a oferit un aviz, nu un acord, juridic. Dintr-un anumit punct de vedere, pot fi privite ca si discriminatorii."
Situatia a ajuns si in atentia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
Petre Florian Manole, membru Consiliul national pentru combarea discriminarii: "Este discriminatoriu sa pui niste criterii legate de apartenenta la o familie sau la o categorie profesionala, sa pui aceste criterii pentru accesul la un sistem public de educatie, unde teoretic trebuie sa aiba acces orice copil din aceasta tara."
Daca membrii comisiei vor constata ca aceste criterii sunt intr-adevar discriminatorii, conducerea liceului risca o amenda de pana la 10.000 de lei.