Situatie fara precedent in invatamantul din Romania. Elevii din clasele I si a II-a vor incepe scoala fara manuale pe banci

10-09-2014 14:00


Avem o situatie fara precedent in invatamantul primar. Elevii de clasa intai si a doua nu vor gasi pe bancile scolii niciun manual.

UPDATE 19:00 Asta in ciuda faptului ca responsabilii din educatie au promis ca in 15 septembrie cei mici vor avea, pe langa cartile tiparite, si unele electronice. Dar licitatia pentru desemnarea editurilor a fost blocata de contestatii.

Ministrul Educatiei promitea ca, la inceput de an scolar, copiii vor avea, pe langa manuale tiparite, si variantele electronice pentru tableta sau laptop.

Problema manualelor de clasa intai si a doua a aparut in momentul in care licitatia de desemnare a editurilor a fost contestata de cei care au pierdut. Presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor sustine ca s-au analizat 11 reclamatii depuse de diversi editori.

Dintre acestea, doua au fost respinse, iar pentru restul s-a cerut continuarea procedurii pentru reevaluare in urmatoarele 10 zile. Problema manualelor a fost discutata miercuri si in sedinta de guvern.

"BOALA CONTESTARII IN ROMANIA e una extrem de raspandita, sper ca azi decizia sa fie clara in sesnul in care cine sa faca manuala", a spus Victor Ponta.

Initial, Ministerul Educatiei a anuntat ca a ales 9 proiecte de manuale scolare digitale, care sa le inlocuiasca - la clasa intii si clasa 2 - pe cele existente, doar ca in actuala situatie e posibil ca anul scolar sa inceapa cu manuale depasite, desi programa a fost schimbata radical.

Potrivit unui calcul, ar dura 10 zile, din acest moment, reevaluarea ofertelor. Abia in 21 septembrie ar putea fi semnat acordul cu editorii. Din acel moment, profesorii vor avea la dispozitie inca 5 zile ca sa aleaga manualele de pe site-ul ministerului. Asta inseamna, calendaristic, ca abia in 26 septembrie s-ar putea trece la editarea lor, operatiune care se poate intinde pe inca 10 zile. In concluzie, abia din 10 octombrie lucrurile pot intra in normal.

Elevii incep scoala fara sa aiba manuale

Desi mai sunt doar 4 zile pana la inceperea scolii, manualele elevilor de clasa intai si a doua nu sunt gata. Editurile au contestat rezultatul licitatiei de la Ministerul Invatamantului asa ca in prima zi de scoala bobocii nu vor avea dupa ce sa invete.

Invatatorii spun ca se confrunta cu o situatie fara precedent si nu stiu cum ii vor ghida pe elevii claselor intai si a doua prin noua programa scoalara, fara Abecedar sau manual de matematica.

Gabriela Nedelcu, invatatoare: "In acest moment nu stiu ce vom face, probabil ne vom sprijini din nou pe parinti care sa ne ajute sa achizitionam unu, doua auxiliare pentru ca altfel la clasa intai nu se poate lucra fara un sprijin de felul acesta."

Viorel Dinu, inspector scolar ISJ Prahov: "Va fi probabil o munca in plus pentru invatatori sa le asigure totusi o zi frumoasa in care sa le daruiasca probabil un orar, o floare, bomboane, nu stiu un simbol al clasei in care intra, fise de lucru, caiete speciale".

Licitatia organizata de minister pentru manualele din clasele primare a fost respinsa de edituri, iar contestatiile, 17 la numar, nu au fost inca rezolvate. Invatatorii isi pun speranta in manualele digitale, dar in unele clase lipses calculatoarele si videoproiectoarele necesare.

Parintii accepta cu greu situatia si dau vina pe schimbarile majore din invatamant care apar in fiecare an.

Situatia, spun dascalii, ar putea dura cel putin o luna, timp in care elevii vor intampina dificultati in invatare.

VIDEO PROTVPLUS.RO