Absenteismul si lipsa de interes, cauzele dezastrului din scoli. Singura rubrica din catalog la care toti elevii sunt "buni"
Rezultatele dezastruoase din ultimii ani de la examenele de capacitate sau bacalaureat scot la iveala lucruri extrem de grave. Daca cineva ar fi curios sa vada cati elevi chiar frecventeaza cursurile ar ramane uimit.
Absenteismul si lipsa de interes pentru scoala sunt principalele cauze pentru notele rusinoase ale copiilor, sustin profesorii. De cealalta parte, parintii ridica din umeri si spun ca nu-si mai pot controla odraselele care nici macar nu au implinit 14 ani. In judetul Arad, in primul semestru, au fost inregistrate aproape un milion de absente.
"Sunt singurii elevi prezenti astazi la scoala: 2 copii din 18", arata spre sala de clasa un profesor.
"Directoare: 4 elevi prezenti din 19?
Profesor: Da...
Directoare: Cati sunt absenti de zi?
Profesor: 10.
Directoare: Si restul?
Profesor: Restul chiulesc, cam asa se intampla la fiecare ora,
din pacate".
Aceste dialoguri au fost surprinse in doua din cele patru scoli din Arad in care, saptamana trecuta, niciunul dintre elevii de clasa a VIII-a nu a reusit sa ia nota 5 la simulare.
"Directoare: Acest elev are o serie de absente... La ce are absente?
Profesor: La franceza, la matematica, la romana, la istorie, la geografie. Din pacate, nu mai e loc la rubrica absente".
Profesorii sunt depasiti de situatie.
"Director: Ce facem, ca nu frecventeaza, cum putem sa-l aducem sa termine macar clasa a VIII-a?
Parinte: Pai asta-i spun si eu. Sa mearga macar cateva zile. El pleaca dimineata de acasa...
Director: Deci, pleaca dar nu mai ajunge la scoala... Nu sta la ore. Ce sa mai facem cu el?"
Anumiti directori de scoli au inceput diverse programe prin care sa ii convinga pe copii sa vina totusi la ore. Insa totul a fost in zadar.
Ramona Sebisan, consilier educativ: "Am mers si acasa, am facut si adrese la Protectia Copilului, am facut activitati in care am chemat asociatii nonguvernamentale care le-au dat ciocolata, dulciuri, jocuri, imprimante. Cata vreme au primit, a fost bine, apoi au uitat sa mai vina".
Sofia Mladin, director scoala: "Am avut un proiect in care copiii au beneficiat de bursa de 192 de lei pe luna. Era un fel de after school, trebuia sa ii tinem 2 ore in plus. Chiar daca primeau bani, nu stateau".
Cumplit este ca nici parintii nu gasesc o cale de comunicare.
"De multe ori zice ca pleaca la scoala si imi spun copiii 'stiti ca fata dumneavoastra nu e la scoala?'. Am vorbit cu ea si nu ma asculta", spune mama unei eleve.
La evaluarea nationala de saptamana trecuta, la nivelul intregii tari, doar 48,8 la suta dintre elevi au luat note peste 5. In fruntea clasamentului se afla Bucurestiul cu 64,2 la suta, iar pe ultimul loc se afla judetul Calarasi, cu 34,2 la suta.