CAMERA ASCUNSA. Cat de usor face rost de alcool un minor in Romania. "Ce vin vrei? Ieftin, de 8 lei 50?"

Ultima actualizare: 15-03-2014 07:00

In tara unde aproape jumatate dintre adolescenti recunosc fara teama ca au trecut deja de prima betie, elevii de gimnaziu pot cumpara fara probleme sticle de vin, baxuri de bere si tarie din magazinele de langa scoli.

Vanzatorii nu se sfiesc, nici macar de politisti, care cel mult ii amendeaza cu sume ridicole de pana-n 100 de lei si asta doar daca organizeaza un flagrant. 

La mica distanta de scoala, un elev de 13 ani isi incearca norocul la un magazin care afiseaza, asa cum cere legea, urmatorul anunt: NU vindem alcool minorilor.

"- Aveti vin din asta... alb?
- Depinde ce vrei. Mai ieftin?
 8 lei 50?
- Dati-mi din ala!"

Imediat ce copilul, care nu are nici macar buletin, iese cu sticla de vin pitita in ghiozdan, intra pe fir politistii locali. Vanzatoarea isi suna patronul.

"I-am dat si dansii zic ca de ce nu l-am intrebat, de ce i-am dat vin.
- Are 13 ani.
- Poate sa aiba si 18.
- Sunt aici, in locul lui sefu', ca a plecat sa ia marfa"

Scuzele nu tin loc de lege! Si la fel se intrampla in mai toate magazinele mici, indiferent ca elevii cer vin rosu, bere sau tarie.

Iata o noua situatie: vinzatoarea primeste fara ezitare banii de la scolarul de clasa a saptea.

Indiferent de pretextul cu care vine potentialul cumparator, ca l-a trimis mama sa ia vin pentru friptura sau ca are nevoie de bere ca sa curete frunzele plantelor, comerciantii nu au voie, cu niciun chip, sa vanda alcool unui minor. Mai revolatoare decat nepasarea acestora fata de lege este cuantumul amenzilor, neactualizate de ani de zile- intre 50 si 100 de lei.

In lege, sanctiunile sunt inca trecute in lei vechi ... Si, evident, sefii de magazin nu se sperie. Stiu ca vor acoperi imediat paguba, daca vand 3 sticle de vin sau cateva baxuri de bere. In plus, pentru ca politistii locali sa poata interveni e nevoie neaparat de flagrant.

Un studiu UNICEF facut la noi in tara arata ca 43% dintre adolescentii romani s-au intoxicat cu alcool cel putin o data. 32 la suta dintre elevii de scoala generala si 52 la suta dintre liceeni beau bere macar o data pe luna. Mai grav e ca 9 la suta dintre scolari si o cincime dintre cei de liceu trec la urmatoarea etapa- consumul constant de alcool tare.

Citeste și...
Parteneri