A inceput Saptamana Mare! La Manastirea Antim se prepara Marele Mir
Pregatirile pentru Invierea Domnului sunt in toi. Credinciosii prin post, rugaciuni si fapte mai bune, calugarii prin prepararea Marelui Mir.
Mirul nu este untdelemnul cu care suntem unsi la final de liturghie, se foloseste numai in ocazii speciale si se sfinteste doar in Joia Mare. Asa ca, de astazi, vreme de trei zile si trei nopti, va sta pe foc, iar slujitorii Domnului vor adauga treptat in el 40 de mirodenii.
Ultima oara, Marele Mir a fost pregatit tot la Manastirea Antim din Bucuresti, in 2007. Astazi monahii au pus din nou la fierbere cantitati enorme de vin alb si ulei extravirgin, din care vor iesi 300 de litri de mir.
Pe tot parcursul fierberii, calugarii se vor ruga si vor adauga tot felul de mirodenii, cele mai multe dintre ele secrete.
Totusi am aflat cateva dintre cele 40 de ingrediente. La foc mic slujitorii Domnului adauga rozmarin, vasc, busuioc, maghiran, ulei de aloe si tamaie. Sunt aduse mirodenii care nu se gasesc decat in Egipt, Iordania, Siria, Franta, Spania sau Bulgaria, tara de unde vine esenta de trandafir de exemplu.
"Marele Mir va fierbe pana miercuri la orele pranzului, atunci cand intreaga catitate va fi pusa la racit si decantare. Joi dimineata se aduce in Catedrala Patriarhala, iar in cadrul Sfintei Liturghii acesta va fi sfintit de catre Parintele Patriarh Daniel", spune parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
Fiecare eparhie va primi apoi cate cinci litri. Acest mir se foloseste numai in situatii speciale, cum ar fi botezul unui copil, cand nou nascutul este uns pe frunte de preot, sau la sfintirea unei biserici foarte vechi care a fost restaurata si ale carei picturi au fost refacute.
Anul acesta Marele Mir este preparat pentru a 21-a oara in Romania. Ar trebui sa le ajunga tuturor bisericilor cam cinci ani.