Supararea ciobanilor romani: Pastele timpuriu ne aduce miei cam pricajiti

Ultima actualizare: 05-11-2012 03:45

Vom avea miei mai slabi cu 5-6 kilograme, spun oierii suparati ca vor iesi in pierdere anul acesta. Mieii nu vor avea timp sa creasca destul, asa ca vor fi nevoiti sa ii vanda mai ieftin.

Solutia? Crescatorii indoapa animalele cu furaje cat mai au timp, doar-doar vor lua ceva mai multi bani pe ei.

Mai sunt 3 saptamani pana la Paste, asa ca ciobanii fac tot ce pot pe ultima suta de metri. Daca anul trecut mieii aveau 12-13 kilograme, acum nu au mai mult de 7. Se gandesc cu nostalgie la anii trecuti cand sarbatoarea pascala era la sfarsitul lui aprilie.

In 2002, Pastele a cazut pe 5 mai, deci cu o luna mai tarziu decat acum. Oierii promit ca mielul sacrificat va fi la fel de gustos si in 2010, doar ca un pic mai slabut.

Daca anul trecut in perioada aceasta ciobanii hraneau mieii cu iarba verde, acum n-au de ales. Furajele sunt singura solutie.

Daca va intrebati ce preturi vor fi anul acesta, aflati ca in Ardeal sunt cei mai ieftini miei. La Satu Mare se vand cu 10-12 lei pe kilogram, in timp ce la Brasov ajung la 25 de lei kilogramul. In Moldova, un kilogram de carne miel ajunge 15-20 de lei.

Daca unii oieri ciobani indoapa mieii cu furaje, ca sa castige mai mult, altii prefera sa nu vanda niciun animal deocamdata. Asteapta sa mai creasca pana la toamna, cand ii pot vinde  arabilor.

Asadar, cautati degeaba miei mai plinuti. Nu veti gasi mai grei de 7-8 kilograme.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO