A inceput maratonul inscrierilor la facultati. Candidat, la ASE: Nu ni se potriveste, dar vrem sa facem o facultate

ASE

Sute de tineri care tocmai au terminat liceul au mers sa se inscrie la ASE, luni, insotiti de parinti sau bunici. Unii dintre ei, absolventi de profil Filologie, recunosc ca nu au multe in comun cu economia, dar trebuie sa termine o facultate.

"Nu ni se potriveste, dar vrem sa facem o facultate”, spune una din tinerele aflate la coada, pentru News.ro.

Cu medii mai mari sau mai mici, increzatori sau timizi, cei care au optat pentru un viitor in economie s-au asezat cuminti in fata sediului Academiei, multi dintre ei venind insotiti de parinti. Privind in gol asezati la umbra, tinerii asteapta plictisiti sa intre in cladire pentru a-si depune dosarele la facultatile dorite.

Purtand tricouri verzi pe care scrie "Economie Agroalimentara si a Mediului”, mai multi baieti, dar si fete se plimba printre proaspetii absolventi de liceu.

Aflati in ultimul an la ASE, la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului (de aici si tricourile), Alex si Bogdan spun ca, desi este prima zi de inscrieri si intotdeauna a fost aglomeratie la depunerea dosarelor la ASE, nu este la fel de plin ca in alti ani: "Au venit cu parintii, de-aia par mai multi”.

Citește și
nanu muscel
Ministrul Culturii, in razboi cu ASE-ul. A cerut oprirea lucrarilor la Casa Nanu Muscel: "Veti raspunde penal!"
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță, stabilită de medici. Marele artist a murit la 69 de ani

Ei se afla acolo ca sa ofere informatii si sa ii indrume pe cei care au venit sa se inscrie.

"Sunt copii care vin cu media 7 la bacalaureat si vor sa se inscrie la programe unde se intra cu medii peste 9,50. Nu isi dau seama ca isi depun dosarul degeaba acolo. Noi incercam sa ii reorientam, dar nu avem cu cine sa ne intelegem”, povesteste Alex stramband din nas.

Tot Alex si Bogdan mai spun ca cei mai multi absolventi de liceu opteaza pentru Contabilitate si Cibernetica, acolo unde ultimele medii de admitere sunt cele mai mari - peste 9.
La primul etaj al Academiei se fac inscrierile la Facultatea de Marketing. Fostii elevi stau la coada in sir indian pentru a-si depunde dosarele. Desi e coada pana la usa, lucrurile merg rapid si nimeni nu se plange.

Ana sta sprijinita de perete si isi aseaza actele in dosar. A terminat un liceu cu profil uman, iar media la bacalaureat cu care intentioneaza sa impresioneze este 9,96 si nu isi face griji ca nu va intra printre primii la ASE. Ea spune ca, desi a facut stiinte sociale, se descurca foarte bine cu economia.
La etajele superioare sunt foarte putini tineri care asteapta sa se inscrie la diversele programe oferite de ASE. La parter, insa, doua cozi lungi se intind pana la iesire. Spusele studentilor de la Economie Agroalimentara si Mediu sunt confirmate: bataia se da intre cei care vor sa intre la Cibernetica sau Contabilitate.

Doua fete spun ca asteapta acolo de o jumatate de ora, dar coada s-a micsorat semnificativ de la ora 9 si jumatate. Andreea si Crina, absolvente ale Liceului Teoretic "Lucian Blaga” din Bucuresti, Filologie, nu se lauda cu medii mari la bacalaureat. "Nu ni se potriveste, dar vrem sa facem o facultate”, spune una din ele. Intrebate de ce au ales Contabilitate, raspund: "Incercam si aici, dar si la Management. Vedem unde intram...”.

Afara, doua bunici isi asteapta nepoatele. "Pe vremea mea veneau aici si stateau cu noptile”, spune una dintre femei.
Nepoata sa a luat examenul de bacalaureat cu o medie peste 8. Ea a optat pentru doua programe in cadrul Academiei de Studii Economice si urmeaza sa se inscrie luni si la Facultatea de Administratie si Afaceri a Universitatii din Bucuresti. Spera sa intre la ASE si, mai ales, sa ocupe un loc la buget.

"Ar fi fost mai corect sa se dea examen de admitere, ca sansele sa fie egale”, spune bunica Iuliei.

"Sunt elevi care termina un liceu cu profil uman si vin la economie doar ca sa faca o facultate si au sanse mai mari sa intre, pentru ca au si medii mai mari, desi nu au treaba cu economia”, continua ea, considerand ca, desi poate parea mai usor pentru copii sa scrie un eseu motivational fara sa se mai streseze cu un alt examen, este mai corecta admiterea prin examen pentru simplul fapt ca se trece la un alt nivel.
Multe licee nu au eliberat inca diplomele de bacalaureat si nici adeverintele inlocuitoare, acesta fiind, poate si motivul pentru care celebra coada de la ASE a fost mult mai mica luni, in comparatie cu ceilalti ani.

Inscrierile la ASE continua pana /n 22 iulie, iar. pentru a se inscrie absolventii trebuie sa adauge la dosar, printre actele necesare, un eseu motivational.

Academia de Studii Economice are 12 facultati si le pune la dispozitie tinerilor 5.881 de locuri, dintre care 2.819 locuri la buget. Ultima medie de admitere din sesiunea iulie 2015 a fost 6, pentru Facultatea de Economie si Comunicare Economica in Afaceri si a ajuns la 9,63, la Facultatea de Cibernetica Economica.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Lucrarile la Casa Nanu-Muscel, din curtea ASE, au fost oprite. Ministrul culturii a cerut politiei sa inchida santierul
Lucrarile la Casa Nanu-Muscel, din curtea ASE, au fost oprite. Ministrul culturii a cerut politiei sa inchida santierul

Inspectoratoratul de Stat in Constructii a decis oprirea lucrarilor de la Casa Nanu-Muscel, din Piata Romana, aflata in curtea Academiei de Studii Economice.

Ministrul Culturii, in razboi cu ASE-ul. A cerut oprirea lucrarilor la Casa Nanu Muscel:
Ministrul Culturii, in razboi cu ASE-ul. A cerut oprirea lucrarilor la Casa Nanu Muscel: "Veti raspunde penal!"

Scandal intre ministrul culturii si cei de la Academia de Studii Economice. Vlad Alexandrescu a incercat sa opreasca astazi lucrarile de consolidare a casei Nanu Muscel din Piata Romana, pe motiv ca ar fi ilegale.

Un nou an universitar, aceleasi probleme. Suma ridicola la care au ramas bursele sociale:
Un nou an universitar, aceleasi probleme. Suma ridicola la care au ramas bursele sociale: "Nu se poate trai din banii astia"

A inceput anul universitar, iar primii studenti s-au intors de luni la cursuri. Tinerii le-au reamintit oficialilor inca din prima zi ca una dintre cele mai serioase probleme ale lor este cea a burselor aproape simbolice.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.