A fost abandonat dupa Revolutie si a ajuns intr-o stare avansata de degradare. Monumentul pe care tinerii vor sa il "reinvie"

10-07-2016 11:22


Cativa tineri clujeni s-au gandit sa reinvie una dintre cele mai impresionante cladiri istorice din tara: Cazinoul din Vatra Dornei.
In prezent, monumentul se afla intr-o stare avansata de degradare.

O firma privata s-a oferit deja sa reabiliteze constructia, insa nu poate interveni pentru ca terenul din jur face obiectul unui litigiu intre primaria localitatii si Biserica Ortodoxa Romana.

Pentru a atrage atentia aici va avea loc un festival de arta .

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit inA 1896, iar pe vremuri reprezenta una dintre principalele atractii turistice pentru oamenii care veneau la baile din zona. A fost abandonat dupa Revolutie, iar in 2014 a fost concesionat unei firme private care a dorit reabilitarea cladirii. Cu toate acestea, lucrarile nu au putut fi incepute, pentru ca proprietarul terenului din jurul monumentului nu a fost inca stabilit de instanta.

Sorina Arcereanu, organizator: "Festivalul Dorna Art are ca scop reactivarea gradinii cazinoului din Vatra Dornei, care este cladire monument istoric aflata in stare de degradare. Multe activitati dedicate tinerilor si copiilor, cum ar fi ateliere de teatru, de film, de arhitectura."

La festival vor participa arhitecti si studenti, care vor realiza mobilier urban retro.

Silviu Medesan, arhitect: "O instalatie, mobilier urban, poate niste elemente de directionare a vizitatorilor.. In principiu din lemn, pentru ca vrem sa fie adaptate cat mai mult contextului, sa fie cat mai temporare."

Din peisaj nu vor lipsi nici bucatele traditionale.

Nely Borza, organizator: "Se va gasi atat mancare traditionala din Bucovina, spre exemplu mamaliga cu capsuni, dar si partea de mancare de street food care este foarte in voga anul acesta in Romania."

A doua editie a festivalului Dorna Art va avea loc in perioada 29 - 31 iulie.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO