600 de cladiri istorice risca sa cada precum bisericile fortificate din Robav si Roades. "O catastrofa, nimeni n-are grija"

22-02-2016 19:32

Monumente de nepasare. Asta sunt autoritatile romane care in lipsa de idei, de bani si de respect pentru traditie, lasa sute de cladiri cu valoare istorica intr-o jalnica paragina.

In doar o saptamana, doua bijuterii artitecturale aflate in judetul Brasov, bisericile fortificate din Robav si Roades, s-au prabusit chiar sub ochii celor care le aveau in administrare: reprezentantii Bisericii Evanghelice. Iar pe lista Ministerului Culturii, alte 600 de constructii, isi traiesc agonia.

"Asta era chiar partea de sus unde erau clopotele, varful a cazut peste zid in partea cealalta." explica un tanar.

Biserica din Rotbav, veche de peste 700 de ani era incadrata in lista monumentelor istorice inscrise in patrimoniul cultural national. In realitate nici Ministerul Culturii, nici autoritatile locale nu s-au gandit pana acum sa faca ceva pentru acest monument.

Asa ca saptamana trecuta, turnul bisericii s-a prabusit cu tot cu orologiu si clopote, iar orga a fost distrusa.

Inainte s-a intamplat acelasi lucru si cu turla bisericii din Roades, o frumoasa fortificatie din secolul al XV-lea.

"E o catastrofa. Nu s-a avut grija de ele. Nu a luat nimeni masuri cand trebuia." spune un localnic.

Luni, proprietarii, reprezentantii Bisericii Evanghelice, au incercat sa vina cu explicatii tardive.

Emil Crisan, arhitect Biserica Evanghelica: "La Rotbav, din pacate, este colaps."

In loc de consolidari, cei de la Biserica Evanghelica par a se incurca in prea multe hartii.

Ortwin Hellmann, curator Biserica Evanghelica: "Sunt biserici care au fost construite cu 700 de ani in urma si nu sunt nici clarificate in cartile funciare, deci este incredibil cat de greu merge, avem extrase funciare scrise cu litere gotice."

Pe de alta parte, nici nu au vrut sa accepte ca cetatea Rodbav sa treaca in administrarea primariei din Feldioara.

Sorin Taus, primarul comunei Feldioara: "Am facut nenumarate demersuri la Biserica Evanghelica. In strategia de dezvoltare a comunei pe turism aveam in plan sa preiau aceste biserici, sa le reabilitez pe fonduri europene."

In fata acestei situatii dramatice, reprezentantii Ministerul Culturii spun ca vor acorda tot sprijinul pentru consolidarea celor doua biserici, inclusiv printr-o propunere de finantare.

Insa, dincolo de aceste ultime cazuri, bilantul este unul infiorator: peste 600 de monumente stau sa cada, iar banii si ideile lipsesc.

Ministerului Culturii va propune in urmatoarea sedinta de Guvern si constituirea unui "Fond de urgenta pentru patrimoniu", pentru interventii rapide sau consolidari in cazuri de colaps a unor constructii aflate pe lista de patrimoniu.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO