Inca o cladire istorica, protejata, din Capitala, dispare cu acordul autoritatilor. Ce se va construi in locul ei

Ultima actualizare: 25-06-2016 07:24

Casele Bucurestiului istoric continua sa dispara rand pe rand cu acordul institutiilor statului. Peretele cu graffiti de pe Strada Arthur Verona, devenit un simbol al artei urbane din capitala ar urma sa fie demolat, alaturi de casa respectiva.

Cladirea face parte dintr-o zona istorica protejata, dar degeaba. Directia pentru Cultura Bucuresti a avizat deja distrugerea casei si inlocuirea ei cu un bloc de 4 etaje. Proprietar este o firma de imobiliare cu profit ZERO, care este asociata cu o firma existenta doar in acte, in Cipru.

Intr-o zona incarcata de istorie, peretele cu graffiti de pe strada Arthur Verona este de 10 ani incoace simbolul artei urbane din Bucuresti. Pe aceasta strada are loc in fiecare an festivalul Street Delivery.

Cristian Neagoe, co-fondator Street Delivery: "In fiecare an noi invitam o alta echipa de artisti sa creeze un alt desen pe teme legate de spatiu public, de ecologie, de incalzire globala, in general de un oras pentru oameni, un oras in care oamenii sa aiba prioritate si nu masinile pentru ca, vedeti bine, locuim intr-o mare parcare."

Marea parcare ar urma sa se aglomereze semnificativ pentru ca imobilul respectiv si casa vecina vor fi demolate. In locul lor va fi ridicat un complex format din 3 etaje, la strada, si 4 etaje in spate.

Edmond Niculusca, consilierul ministrului Culturii: "Strada Arthur Verona este o strada nealterata de niciun fel de constructie de dupa 1989. Nu avem interventii pe segmentul asta de strada din anul 1929. S-ar degrada in primul rand peisajul urban, peisajul istoric al unei insule de identitate autentica a Bucurestiului."

Pe de alta parte, insa, Dragos Frasineanu, directorul Directiei pentru Cultura Bucuresti, subordonata aceluiasi minister, a dat aviz favorabil de demolare chiar in martie 2016. Asta, desi casa se afla in zona de protectie a monumentului istoric de categoria A, Biserica Anglicana, aflata la doar 60 de metri distanta. Dar si in zona istorica protejata, Pitar Mos 34.

Povestea strazii arthur verona nu se reduce la calcanul cu graffiti, ci e despre oameni. Conform unui proiect al ordinului arhitectilor, depus la primaria Capitalei, strada urma sa devina pietonala, ceea ca nu va mai fi posibil daca in locul casei va aparea un bloc de birouri.

Proprietarul este firma CDRV Associates, inregistrata la Registrul Comertului in 2013, cu activitati imobiliare. Aceeasi firma apare cu profit zero pana acum. Si este asociata juridic cu o alta companie din Cipru, cu care imparte 80% din beneficii si pierderi, dar si cu COMVEX SA, din Constanta, cu care imparte 20%. Daca activitatea cipriotilor este inexistenta, firma din Constanta se ocupa cu operarea marfurilor din arealul Marii Negre.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO