"A doua sansa" pentru cei care vor sa se intoarca la cursuri. Suntem in top 3 al abandonului scolar in Europa

Dată publicare: 12-11-2014 17:53
Dată actualizare: 15-11-2014 07:12


Abandonul scolar reprezinta o problema greu de rezolvat pentru sistemul nostru de invatamant. Din aceasta cauza, suntem pe locul trei in Europa.

O solutie ca sa scapam de numarul mare de analfabeti este programul "a doua sansa", care functioneaza in cateva scoli din zonele defavorizate. Cei care au renuntat la scoala cand erau copii sunt incurajati sa reia cursurile, chiar daca au depasit varsta. Profesorii le explica la ore ca niciodata nu e tarziu sa invete. Totul e sa aiba vointa.

60 de elevi sunt inscrisi la o clasa speciala din programul "A doua sansa", de la scoala 136 din cartierul bucurestean Ferentari. Sunt copii si adolescenti care, la un moment dat, au abandonat scoala. Acum s-au convins ca, fara educatie, nu au viitor, asa ca s-au intors la cursuri. Invatatoarea lucreaza simultan cu cei de clasa intai, a doua, a treia si a patra.

''E greu sa lucrezi cu ei asa, dar sunt dornici sa invete...Sunt de toate varstele, unii nu vin zilnic pentru ca lucreaza", spune invatatoarea, Cristina Ciubota.

Cel mai important este ca vor din nou sa invete. Adriana, de pilda, n-a mai mers la scoala pentru ca a fost nevoita sa o ingrijeasca pe sora ei mai mica. De cativa ani a reluat cursurile si este in clasa a saptea.

''Era urat, ceilalti stiau sa citeasca, eu nu...Dupa un timp, mama s-a recasatorit, m-am intors la scoala ...am avut incapatanarea sa trec la zi...'', spune Adriana.

Prin implicarea dascalilor, abandonul scolar in acesta unitate de invatamant a scazut in ultimii 3 ani cu 20%.

''Avem cazuri fericite la noi in scoala. Au fost inscrisi in invatamantul de zi, au abandonat, s-au intors in programul a doua sansa si au trecut iar la zi. Un mediator scolar are acces pe comunitate, ia legatura cu familiile, la noi la scoala avem parintii elevilor de la zi'', spune Laura Verde, directorul scolii 136 din Bucuresti.

Exemplul ar trebui urmat de toate scolile din zonele defavorizate. Si asta pentru ca Romania ramane intr-un top negru al abandonului scolar. Dupa Spania si Portugalia, tara noastra este pe locul 3 in Uniunea Europeana.

Saracia este principalul factor care determina abandonul scolar. Apoi multi copii provin din familii dezbinate in care nici parintii nu au mai mult de 8 clase. O influenta deosebita o au fratii mai mari, care, la randul lor, au renuntat la studii. Iar integrarea in gastile de cartier sau in retelele de cersetorie conduc aproape mereu la renuntarea la educatie.

Un raport oficial arata ca 17,5 la suta dintre elevi abandoneaza studiile, iar potrivit UNICEF, la nivel national, aproximativ 274.000 de copii nu merg la scoala. Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 18 ani si provin din familii sarace din mediul rural.


VIDEO PROTVPLUS.RO