A cincea oară poate fi cu noroc. Explicaţiile românilor care se căsătoresc şi de 7 ori
A doua oară-i cu noroc. Şi, dacă nu, poate că mariajul perfect iese abia din a treia sau chiar din a cincea încercare. Este vorba despre acei romani, tot mai mulţi, care merg la starea civilă după cel puţin un divorţ.
În 2016, 37.000 au spus "DA" hotărât a doua oară şi 28 de domni au fost proaspăt căsătoriţi a cincea, a şasea sau a şaptea oară.
Sociologii oferă pentru acest fenomen mai multe explicaţii: nevoia de siguranţa financiară şi împlinire socială, dar şi modelul celebrităţilor cu multe casnicii la activ.
La 5 ani după ce a divorţat, Mihaela şi-a anunţat prietenii ca e gata să încerce iar.
"O căsnicie eşuată nu e un sfârşit de lume. De ce nu rămân la stadiul de concubinaj? Pentru că merită să fie oficială, nu? Sunt pregătită să merg la starea civilă, să spun un mare "da" pentru că iubesc persoană de lângă mine, care a decis să fie şi tată pentru copilul meu", spune Mihaela.
Băieţelul din prima căsătorie a fost acceptat de noul soţ, care n-a mai fost însurat şi nu are urmaşi. E o schimbare majoră de mentalitate, faţă de generaţiile trecute, când prejudecăţile frânau deseori divorţul, şi cu atât mai mult o nouă căsătorie.
ALEXANDRU PLEŞEA, PSIHOLOG: "Este o modă. Înainte, oamenii aveau această frică de a se despărţi, pentru că lumea îi arăta cu degetul. Trendul s-a schimbat, au început să afle că nu mai e deloc frustrant să te căsătoreşti a doua, a treia, a patra oară până îţi găseşti împlinirea prin dragoste sau alte interese".
Care pot fi, evident, şi financiare. Căsătoria, spre deosebire de concubinaj, le oferă mai multă siguranţă privind împărţirea bunurilor sau moştenirea.
Potrivit celor mai recente date oferite de INS, în decurs de 6 ani s-a dublat numărul domnilor care s-au căsătorit a cincea, a şasea sau chiar a şaptea oară. A crescut cu 20 la sută numărul celor care spun "da" şi semnează a doua oară în faţa ofiţerului de stare civila- de la 15 mii la 18 mii- şi cu 25% numărul domnilor care îşi asumă a treia oară statutul de soţi.
De fapt, 55 la sută dintre domnii divorţaţi şi doar 42 la sută dintre doamne indica mariajul drept scop final al unei noi relaţii.
Sociologii susţin că romanii urmează şi exemplele unor persoane publice, care nu se feresc să treacă prin numeroase relaţii oficiale pentru a-şi găsi partenerul dorit.