934 lei si bonuri de masa: Salariul de rezident pentru care se intrec 5400 de viitori medici

Dată publicare: 25-11-2012 19:40
Dată actualizare: 28-11-2012 06:44


In timp ce pentru sistemul nostru de sanatate nimeni n-a gasit leac in ultimele doua decenii, aproape 5.500 de absolventi de medicina au jucat duminica cartea rezidentiatului.

Este primul an in care acest examen le va deschide automat unor tineri doctori portile celor mai bune spitale din tara. Clinici in care pana acum se putea patrunde doar prin aranjamente sau dupa ani de efort. In jur de 500 de candidati vor primi posturi in spitale universitare si judetene.

Dupa 5 ore si jumatate de la intrarea in sali, primii candidati care ies abia reusesc sa isi adune gandurile.

In cele sase centre, au fost in total 5.400 de inscrisi, pe 3.800 de locuri.

In premiera, se deschid spitalele de top, pentru cei care iau rezidentiatul cu punctaj mare. Sunt aproape 200 de posturi disponibile in clinici universitare si alte 300 in spitale judetene.

Totusi, cei care reusesc sa-si rezerve un astfel de post sunt obligati sa semneze un contract pe o durata cel putin egala cu cea a rezidentiatului: 3 ani pentru medicina de familie, 4 ani la alte specializari, 5 ani la chirurgie.

Perspectivele de cariera sunt un argument necesar, dar nu suficient. Simona lucreaza de un an ca rezident de oncologie la Spitalul Elias din Capitala. Marturiseste insa ca salariul oficial o face sa isi reconsidere planurile.

Peste o saptamana, adica dupa contestatii si distributia televizata, cei mai buni candidati de duminica vor deveni deja rezidenti.


VIDEO PROTVPLUS.RO