85% dintre medicii romani sunt agresati de pacienti. Prost platiti si batuti, multi dintre ei aleg sa plece din tara

Ultima actualizare: 22-02-2016 07:10

Din cauza numarului in crestere de agresiuni, medicii si asistentele din spitalele de stat cer inasprirea pedepselor pentru cei care ii lovesc.

Doar in capitala, 85% dintre cei care lucreaza in unitatile sanitare au fost agresati de pacienti sau rudele acestora. Un alt motiv pentru care multi doctori sau asistenti pleaca din tara. Anul trecut un incident violent a fost inregistrat la Spitalul Judetean din Ploiesti. Rudele unei paciente l-au lovit atat de rau pe medicul de garda incat i-au rupt piciorul stang.

La inceputul acestei luni, un medic de la Spitalul Judetean din Pitesti a fost strans de gat de un pacient de 71 de ani care sustine ca a stat pe holuri cateva ore fara sa fie bagat in seama si a cedat nervos. Tot la inceputul lunii, camerele de supraveghere ale Spitalului din Galati au surprins adevarate scene de lupta. Un tanar aflat sub influenta drogurilor a sarit de pe targa si a distrus un dispozitiv medical scump. Jandarmii l-au potolit cu greu.

Tot acolo, acum cativa ani, un stomatolog a fost batut zdravan iar un altul injurat pentru ca le-au cerut unor tineri recalcitranti sa nu mai fumeze pe holul spitalului. Dupa acest episod, medicul lovit a hotarat sa plece in strainatate.

Dumitru Titea, jurist Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Sunt inregistrate aproximativ douazeci, treizeci de plangeri anual, venite din partea medicilor angajati ai spitalului, care au fost agresati atat verbal, cat si fizic."

Un studiu recent facut de Colegiul Medicilor din Bucuresti arata ca 85% dintre medici si asistente au fost agresati verbal iar peste 10% chiar fizic. Sindicalistii SANITAS spun ca din cauza insecuritatii, dublata de salariile mici, multe cadre medicale parasesc sistemul sanitar si pleaca din tara.

Marius Sepi, lider Federatia Sanitas: "Sunt medici si astienti medicali care ne spun foarte clar ca vor refuza sa mai intre la serviciu pentru ca de cand intra si pana ies ei lucreaza in conditii de stres."

Mihai Stefan, asistent sef pediatrie Spitalul Judetean Buzau: "Cum ne agreseaza? Cu injurii, verbal."

Sindicalistii din sanatate spun ca ar fi nevoie inclusiv de modificarea codului penal iar pedepsele sa fie dublate asa cum se intampla in cazul celor care ii agreseaza pe politisti in timpul serviciului. Insa cadrele medicale recunosc ca, uneori, reactiile pacientilor sunt justificate.

Luminita Turcu, asistent sef UPU Buzau: "Ar fi timpul de asteptare, spitalul nostru se confrunta cu acest neajuns pentru ca lipsa de specilisti este crunta, apoi alte lipsuri."

Numarul agresiunilor impotriva cadrelor medicale raportat oficial este cu mai mic decat cel real. Asta pentru ca medicii evita, de multe ori, sa ajunga in instanta cu astfel de cazuri.


 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO