80% dintre romani consuma carne ieftina. Masura care ar putea duce la ieftinirea produselor
80% dintre romani cumpara carne ieftina, de porc, si doar 20% isi permit sa dea un ban in plus pentru cea de calitate, cum ar fi curcanul sau vita.
Datele sunt sustinute de producatori, care mai spun ca romanii au prins si gustul produselor vanatoresti, chiar daca incasarile sunt inca mici.
Aceste produse nu sunt deloc ieftine, dar extrem de gustoase. Tocmai de aceea, romanii au inceput sa-si diversifice meniul, dar inca nu putem vorbi de vanzari in cantitati mari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit asociatiei romane a carnii, multi consumatori sunt insa dornici sa renunte la cantitate in favoarea calitatii.
Asta s-ar putea intampla, sustin producatorii, si daca TVA-ul la carne va scadea asa cum se discuta - de la 24 la 9%. In aceste conditii, s-ar ieftini toate produsele din carne.
Exista cumparatori de carne de vanat. In top se afla specialitatile de mistret, dar si de vita angus.
Cea mai mare parte a romanilor consuma insa produse ieftine, din pui si porc.
O solutie pentru ieftinirea carnii, spun producatorii, ar fi reducerea TVA-ului. Acestia promit ca daca o astfel de masura va fi luata kilogramul de carne se va ieftini la raft.
Ideea, anuntata de Ministerul Agriculturii, este o initiativa ce nu a fost asumata de guvern. Aplicarea acestei reduceri la carne depinde in primul rand de discutia dintre executiv cu reprezentantii Fondului Monetar, dar si de efectele reducerii TVA-ului la paine.
Asociata Romana a Carnii se plange ca din cauza TVA-ului de 24% a crescut evaziunea fiscala. In ultimii doi ani, statul a pierdut urma a peste 70.000 de tone de carne.
Aceasta masura, spun producatorii, ar duce la cresterea consumului de carne. In prezent, romanii mananca anual de trei ori mai putina carne decat europenii.