Cat plateste Romania pentru cele 40 de tone de carne premium importate in fiecare luna
In loc de pui la cuptor, incercati o pulpa de bibilica, iar in locul micilor, un cotlet marinat de cerb. Si poate schimbati ceafa de porc pe o pereche de prepelite umplute sau un muschi de bizon pe piatra incinsa.
Asa suna propunerile proprietarilor de restaurante care promoveaza un sector culinar in plin avant - carnea premium.
Pe masura ce piata i-a acceptat pe importatorii carnii scumpe a aparut si ideea vanzarii ei in magazinele mari nu doar in cele de delicatese.
Cerbul se fierbe in vid, cu usturoi, ulei de masline, rozmarin si condimente, timp de 40 de minute. Apoi se trage in tigaie cat sa ia o culoare si un usor gust caramel. Pentru sos, pregatiti coniac, vin si zeama de carne.
La prepelita e si mai simplu. Se umple cu usturoi, cimbru si rozmarin.
Bibilica are, se spune, gustul autentic de tara. Se perpeleste-n tigaie la foc iute si se mai odihneste molcom inca un sfert de ora.
La restaurant, o portie satioasa de vanat sau pasaret de lux costa intre 40 si 100 de lei. Pana acum, carcasele se vindeau congelate sau la comanda.
Acum, in Romania se importa lunar 40 de tone de carne premium, incluzand vita speciala, anumite specii neobisnuite de bovine cum este bizonul, pasaretul de crescatorie, zburatoarele salbatice si vanatul. Recent, au intrat si pe piata de retail.
Porumbeii, prepelitele, cocoseii, strutul si vanatul costa intre 50 si 130 de lei pe kilogram:
PORUMBEL- 100 DE LEI/KG
BIBILICA INTREAGA- 60 DE LEI/KG
PREPELITA- 50 DE LEI/KG
COCOSEL-26 DE LEI/KG
PULPA DE STRUT- 130 DE LEI/ KG
IEPURE INTREG- 50 DE LEI/KG
RATA INTREAGA- 50 DE LEI/KG
PUI ROSU- 60 DE LEI/KG
Cu siguranta, e loc de crestere. Insa la fel de sigur e ca delicatesele din lumea larga nu vor detrona prea usor gustul mostenit al romanilor.