70.000 de oameni sunt asteptati zilele acestea la Bookfest: "Restul e pustiul mental al Romaniei"

Dată publicare: 24-05-2017 18:52
Dată actualizare: 27-05-2017 07:32


Suntem tara cu cel mai mic consum de carte din Europa. Conform ultimului studiu realizat de Eurostat, doar 2,8 la suta dintre romani citesc si ne-au depasit chiar si vecinii bulgari, cu care ne "bateam" pana acum pe acest loc rusinos.

Bulgaria are un procent de 4 ori mai mare. Cifrele catastrofale vin in contextul in care peste 40% dintre romani sunt analfabeti functional.

Putinii iubitori de lectura au mers insa miercuri la Romexpo, unde s-a deschis Bookfest, dar si ei recunosc ca timpul dedicat cititului este din ce in ce mai scurt.

Conform datelor publicate de Federatia Editorilor din Europa, Romania se afla pe ultimul loc la procentul persoanelor care citesc macar 10 carti pe an, cu 2,8%, in timp ce islandezii au un procent de peste 15 ori mai mare, fiind pe primul loc. Si tarile cu care ne-am putea compara stau mult mai bine. De exemplu, 16% dintre sarbi citesc constant.

Gabriel Liiceanu, scriitor: "Oamenii nu consuma doar mancare si bautura, consuma si hrana mentala. Deci, la consumul de hrana mentala, suntem pe ultimul loc in Europa. Pai, cu 40% analfabeti intr-o tara, poti sa-ti imaginezi ca in 10-20 de ani dispari. Fara citit nu poti sa faci nimic pe lume, vom ajunge o tara de muncitori necalificati. Aici suntem. Suntem inauntrul unei sarbatori a cartii si dincolo de cei 70.000 de oameni care vor veni zilele astea aici, restul e pustiul mental al Romaniei."

Iar situatia se agraveaza de la an la an. Daca in 2007, 38,7% dintre romani declarau ca au citit macar o carte pe an, in 2011, procentul a scazut la 29,6%. In ambele situatii, suntem tot pe ultimul loc in Europa. Comparativ, 93% dintre islandezi citesc cel putin o carte pe an.

Si cititorii recunosc ca au din ce in ce mai putin timp pentru lectura.

Cei care sunt interesati de lectura sunt asteptati la Bookfest cu ultimele noutati. Humanitas vine cu ultimele publicatii ale celor mai vanduti scriitori romani, Lucian Boia, Andrei Plesu si Mircea Cartarescu. Acesta din urma semneaza "Peisaj dupa isterie", o serie de texte care analizeaza situatia Romaniei in ultimii 10 ani.

Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas: "Se deschide cu un interviu pe care l-a dat in strainatate despre protestele din Piata Victoriei, din aceasta iarna."

Curtea Veche scoate din nou in fata bloggeri si oameni din online, precum Razvan Exarhu, Mihaela Bilic, Jamila. Tot aici este publicat si albumul "Rezist", o colectie de fotografii din timpul protestelor din Piata Victoriei.

Miruna Meirosu, reprezentantul editurii Curtea Veche: "Am incercat sa identificam acele voci care chiar au ceva de spus si sa constientizam faptul ca lucrurile importante se intampla si in online, pentru ca onlineul face parte din viata noastra."

La Bookfest veti putea gasi in premiera in Romania si cea mai cautata autobiografie rock a tuturor timpurilor - "Viata", de Keith Richards, celebrul chitarist, compozitor si membru fondator al trupei Rolling Stones.

Cartea se gaseste la Polirom, alaturi de o alta noutate, "De ce este Romania astfel", un raspuns dat de antropologul Vintila Mihailescu, cartii lui Lucian Boia "De ce este Romania altfel".
Iar la Nemira veti putea gasi "Supravietuitorii", ultima carte semnata de cunoscutul Bear Grills.

Bookfest este deschis la Romexpo pana duminica.


VIDEO PROTVPLUS.RO