5% din painea de pe piata a fost decongelata inainte de coacere. Amenda pe care o primesc vanzatorii daca nu ne informeaza
Daca asociati mirosul de paine calda cu prospetimea s-ar putea sa va inselati, anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, care a introdus o noua regula.
Toate produsele de panificatie trebuie sa aiba etichete care sa spuna clar daca aluatul a fost congelat. Inspectorii sustin ca unele produse pot fi pregatite dintr-un aluat care a stat si doi ani la congelator. Inclusiv in restaurante trebuie precizat daca preparatul a fost decongelat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Filmare cu camera ascunsa:
Reporter: "Painea este congelata sau proaspata?"
Vanzatoare: "Congelata. Adica baghetele si cele rotunde."
Reporter: "Pai si de ce nu scrieti acolo?"
Vanzatoare: "Unde, pe eticheta? Trebuia sa scriem asa ceva? Nu stiu."
Teoretic, vineri este prima zi in care cei care vand painea asa-zis proaspat scoasa din cuptor ar trebui sa anunte cumparatorii daca au framantat aluatul sau daca l-au avut in congelator, chiar si luni de zile, si doar l-au pus in cuptor. Clientii habar nu au ca pot cumpara paine din aluat congelat. Se ghideaza dupa miros.
Client: "Bineinteles ca vreau sa fiu anuntat, habar nu am cum e."
O astfel de neregula se pedepseste de vineri cu pana la 10.000 de lei dupa ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a considerat ca "omisiunea" nu-l ajuta pe client sa decida ce vrea sa cumpere. Produsele de panificatie nu sunt singurele pentru care se aplica regula. Sunt vizate si carnea, fructele, produsele de patiserie si legumele.
Paul Silviu Anghel, director general ANPC: "Se pot tine si doi ani congelate. Depinde de fiecare produs. Tu, daca ai sti ca este congelat, poate nu mai cumperi pentru copil, pentru sot. Trebuie sa scrie."
Reporter: "As vrea peste, dar spuneti-mi, cum e? Proaspat sau congelat?"
Vanzatoare: "Proaspat."
Ar trebui sa fie eliminate si astfel de intrebari. De acum inainte, in meniurile restaurantelor trebuie sa scrie clar daca mancarea a fost decongelata sau e facuta cu ingrediente decongelate. Doar cand vine vorba de panificatie, potrivit patronatelor din industrie, 4-5 procente din paine de pe raft este congelata, iar painea este nelipsita din menu, pentru ca reusim lunar sa manancam 180 de tone.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, paine, patiserie, produse congelate, panificatie,
Dată publicare:
21-10-2016 18:43